Nincs konszenzus abban, hogy milyen alakú lesz a válságból való kilábalás görbéje, azonban az biztosnak látszik, hogy hirtelen, V-betű alakú növekedésre nem számíthatunk - vélekedett Király Júlia, az MNB alelnöke Egerben, a Magyar Reklámszövetség által szervezett országos Reklámkonferencián tartott előadásán. Nem zárható ki a W alakú görbe, de talán reménykedhet a gazdaság abban, hogy a fellendülés U alakban érkezik majd. Az MNB alelnök vélekedése mindenesetre az, hogy a mélypontot már elérte a magyar gazdaság.

A recessziónak hozadéka is van, ugyanis a végére nagyjából nullán leszünk a gazdaság finanszírozásában, javulnak az egyensúlyi feltételek, növekedik a betételhelyezés és belső kereslet tartja majd fenn a növekedést - tette hozzá a szakember. Nagy probléma azonban, hogy a hitelezés viszont stagnál vagy csökken, ezen a piacon ugyanis egyszerre látható kereslet- és kínálatcsökkenés. A hazai bankrendszer azonban bebizonyította, hogy elég erős ahhoz, hogy átvészelje a válságot.

A problémákra nem jelent megoldást a drasztikus kamatcsökkentés, mert az ország kockázati felára akkor sem csökkent volna, ha az MNB 2 százalékpontra csökkenti az alapkamatot. Ezzel csak azt érték volna el, hogy lerohannak minket, márpedig Király szerint a forintot kiütni még egy hedge found számára sem nehéz feladat. A kamatot tehát csak olyan ütemben szabad csökkenteni, ahogyan a kockázati besorolás, a biztosítási felár csökken.