Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank elemzője elmondta: a piaci szereplők arra számítottak, hogy a miniszterelnök beszédében elhangzik egy-két befektetőknek kedves információ morzsa, ez azonban elmaradt. Kicsit csalódást keltő, hogy nem volt benne többletinformáció, de a forint árfolyamán ez egyáltalán nem látszott meg.

A miniszterelnök említést tett a stabilitási alapról, illetve az alkotmányos adósságkorlátról - ez a befektetőknek fontos lehet -, de ennél részletesebben is volt már korábban szó ezekről. Ami a leginkább figyelemreméltó, hogy az intézkedések tényleges bejelentésének határideje márciusra tolódik, míg korábban február végére jelezte előre a kormány - fejtette ki Kovács Mátyás.

Barta György, a CIB Bank vezető elemzője is azt emelte ki, Orbán Viktor beszédéből az derült ki: márciusig kell várni, hogy bármilyen konkrétumot megtudjunk a reform intézkedésekről. Amiket a miniszterelnök elmondott, azokról korábban valamilyen formában már lehetett hallani. Úgy vélte, a minisztériumban valószínűleg még mindig dolgoznak azon, hogy finomítsák a csomag részleteit.

A piac azonban egyáltalán nem reagált, és úgy tűnik továbbra is türelmes - monda az elemző. Hozzátette: korábban is előfordult már többször, hogy a piac rákészült a hosszú távú fiskális fenntarthatóságot elősegítő intézkedések bejelentésére, de nem történt semmi.