A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Az már valószínű, hogy a nemzetgazdasági miniszter magával viszi az MNB-be Balog Ádámot, az NGM adóügyekért felelős helyettes államtitkárát, az azonban érdekes lenne, ha Balog a nagyjából egy hónappal Simor András után távozó Karvalits Ferencet váltaná: ő a monetáris kérdésekért felelős alelnök, a monetáris tanács alelnöke, márpedig Balognak e téren nincs tapasztalata.

Ésszerűbb volna, ha Balog a pénzforgalmi alelnöki posztot kapná, amely jelenleg Király Júlia felügyelete alá tartozik, az ő mandátuma július 3-án jár le, az e poszt betöltésére esélyesként felröppent nevek közül egyelőre Kovács Levente bankszövetségi főtitkáré tartja magát. Napvilágot látott nemrég olyan elképzelés is, amely szerint lényegében az NGM venné be magát a jegybankba: monetáris politikai területért felelős alelnökként Pleschinger Gyula kerülne oda, aki az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatójaként már letette névjegyét és a piacnak is elfogadható.

Az is találgatás tárgya még, hogy a kormányzat felmelegíti-e tervét a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) jegybanki betagolására, úgy, hogy annak elnöke harmadik alelnökként irányíthatná a prudenciális területet. Új érv lehet emellett, hogy az EU-ban egyre jobban letisztul a bankunió és a nem eurózónatagoknak felkínált garanciális (szavazati) kedvezmények mellett egy-két éven belül logikusnak tűnhet a magyar csatlakozás. Ekkor alaposan átalakított feladatokkal ellátott honi felügyeleti munkára lenne szükség, azt viszont nem tudni, hogy a PSZÁF jelenlegi tevékenységi köre (más intézmények, biztosítók, pénztárak stb. felügyelete) milyen hangsúlyt kaphatna a jegybankon belül.

Ami bizonyosnak látszik: az összevont jegybank és felügyelet aligha tarthatná meg a pénzügyi fogyasztóvédelmi területet − hiába ért el itt látványos eredményeket Szász Károly elnök. Nagy kérdés, ez esetben hova helyeznék ezt a tevékenységet − adná magát, hogy a tavaly decemberben kinevezett pénzügyi ombudsman vezetésével alakulhatna ki új fogyasztóvédelmi centrum. Sokak szerint azonban figyelmeztető jel, hogy az NGM apparátusi hátterét használni jogosult Doubravszky Györgynek két hónap kevés volt tízfős szakmai csapata felállításához, ráadásul eddig a devizahitelesek kérdéskörén kívül egyetlen problémával kapcsolatban sem alakított ki véleményt.