Kiugrási pont lehet a gyógyszerkutatás

Összehangolja tevékenységét a négy, gyógyszer kutatás-fejlesztésben érintett nemzeti technológiai platform a szektor versenyképességének növelésére.
Leszák Tamás, 2010. július 6. kedd, 15:26
Fotó:

Az Európai Unió Lisszaboni Stratégiájában megfogalmazott céloknak megfelelően együttműködési megállapodást kötött négy hazai nemzeti technológiai platform (NTP) a gyógyszeripari kutatás-fejlesztés versenyképességének növelése érdekében - jelentette be Vas Ádám, a Magyar Gyógyszergyártók Országos Szövetsége (MAGYOSZ) Tudományos és Műszaki Bizottságának elnöke, az Innovatív Gyógyszerek Kutatására Irányuló NTP vezetője. Az együttműködésben emelett részt vesz a Biotechnológiai, a Genomikai és az Integrált Mikro/Nanotechnológiai Rendszerek NTP is. A platformok a szűk keresztmetszetek feloldása, a versenyképesség fokozása érdekében a továbbiakban egymással összhangban dolgoznak, hazai és nemzetközi fórumokon közösen lépnek fel, illetve összehangolják pályázati tevékenységüket - tette hozzá Vas.

A nemzeti technológiai platformok létrehozására 2007-2008-ban a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) írt ki pályázatot a nemzetgazdaság szempontjából kiemelten fontos ágazatokban.

A biotechnológia - az információtechnológia mellett - globálisan a két legnagyobb növekedési potenciállal rendelkező iparág egyike, a válság előtti évi 40 százalékos növekedést produkált a szektor világszinten - hangsúlyozta Fehér Arnold, a Magyar Biotechnológiai Szövetség képviselője. Véleménye szerint Magyarország számára komoly kiugrási lehetőséget jelent a terület. Ahogy fogalmazott: e szektorban a kisebb országoknak is van lehetősége nagyot lépni, Magyarország korábbi versenyelőnye azonban - éppen az ágazat gyors növekedése miatt - néhány év alatt semmissé válhat. Az innovációs alap 16 milliárd forintos keretének befagyasztása komoly problémát okoz az érintett szereplőknek, szerződések teljesítését, illetve már teljesített szerződések kifizetését teszi lehetetlenné, ami számos cég csődjét okozhatja - tette hozzá Bársony István, a nanotechnológiai NTP vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK