Kockázati tőke is segíti a gyógyszeripari beruházást

A világban először Magyarországon indulhat el a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása. A daganatos betegségek leküzdését célzó, 250 millió forint értékű gyógyszeripari beruházás a HYD Pharma Zrt. és leányvállalata a HYD Rákkutató és Gyógyszerfejlesztő Kft., a Primus Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. befektetése, valamint EU- támogatás segítségével valósult meg.
Napi.hu, 2014. szeptember 10. szerda, 14:39
Fotó: Napi.hu

A projekt keretében olyan komplex rendszer és berendezés épült meg, amelynek segítségével a világban először Magyarországon indulhat el a csökkentett deutériumtartalmú készítmények üzemi méretű gyártása a GMP előírásoknak megfelelően. A társaság az Új Széchenyi terv keretében 16,644 millió forint pályázati eszközbeszerzési támogatásban részesült, a teljes beruházás értéke meghaladja a 250 millió forintot - adta hírül a beruházó.

A HYD Kft. több mint 20 éve, 1993 óta folytat k+f tevékenységet a deutériummegvonással kapcsolatos - napjainkra nemzetközivé szélesedett - kutatások területén. A cég a világon elsőként indította el Magyarországon az ilyen irányú vizsgálatokat - Somlyai Gábor biológus szakmai vezetésével -, melynek eredményei egyértelműen igazolják a deutériummegvonás daganatellenes hatását.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezési eljárását a dokumentáció benyújtásával a napokban kérvényezték, ennek lefolytatása után megnyílhat a lehetőség arra, hogy a HYD cégcsoport további kutatási tevékenységéhez és a tervezett humán fázis II. klinikai vizsgálat lefolytatásához szükséges vizsgálati készítmények előállítása elindulhasson a nemzetközi gyógyszergyártási előírásoknak megfelelően.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

illiber, 2014.09.10 17:24

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html