Komoly a fagykár Szabolcsban

Az elsődleges felmérések szerint mintegy 18 milliárd forintos árbevétel-kiesést okozott az egy héttel ezelőtti fagy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 24.400 hektáros gyümölcstermő területén - közölte Wachal Kálmán, a térségi kormányhivatal földművelésügyi igazgatóságának vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Balkányban.
MTI-Eco, 2011. május 12. csütörtök, 17:55
Fotó:

Szatmár-Beregben 100, Szabolcsban 80, a megye nyugati részén pedig átlagosan 40-70 százalékos kárt okozott a gyümölcsösökben a mínusz 2 és mínusz 8 fok közötti hőmérséklet - ismertette a szakember.

A legkisebb mértékben Tiszavasvári körzetét érte a fagy - tette hozzá Wachal Kálmán. A későbbi, második körös felmérést akkor lehet elvégezni, ha az ültetvények ledobják a megfagyott terméskezdeményeket. Az igazgató megjegyezte: további 4,4-4,5 milliárd forintot kell a gyümölcsösökre áldozniuk a gazdáknak, mivel a permetezéseket a nagyarányú fagykár ellenére is el kell végezniük.

Minimum olyan mértékben szükséges megtéríteni a gazdák fagykárát, mint 2007. évi hasonló természeti csapás bekövetkeztekor, akkor 49 százalékos volt a kifizetés - emlékeztetett Budai Gyula kormánybiztos, a Magosz szövetségi igazgatója a sajtótájékoztatón. A politikus elmondta: a fagykárt szenvedett gazdák kártalanítási lehetőségeit a kormány utasítására az agrártárca dolgozza ki.

Ebben lényeges pont a kárenyhítési rendszer kérdése lehet, amely Budai Gyula vélekedése szerint pillanatnyilag alkalmatlan funkciójának betöltésére. Az alapban jelenleg mindössze 4,5 milliárd forint található, ami - egy aszályos nyár esetén - már nem elegendő az összes mezőgazdasági kultúrára - tette hozzá.

Az új szisztéma legfontosabb része lenne a zöldség és gyümölcs ágazat számára létrehozandó új kárenyhítési alap, amely elsősorban a szabolcsihoz hasonló, természeti jellegű károkat kezelné - hangsúlyozta a politikus. Az ebbe irányuló befizetések mértékének megállapításához ugyanakkor szakmai egyeztetés szükséges.

A kormánybiztos tájékoztatása szerint több javaslat született az integrátori hitelt felvett, károsult gazdálkodók és termelők megsegítésére. Az elképzelések szerint számukra egy hosszú távú, kamatmentes hitel biztosítanának, amelyet a Magyar Fejlesztési Bank kezelne. Hasonló elképzelés a nemzeti és unió támogatások kifizetésének előrehozatala, ezeknek faktoráltatása, beleértve az agrár-környezetgazdálkodási támogatást is - ismertette Budai Gyula.

HOZZÁSZÓLÁSOK