Komoly cigarettadrágulás jöhet a választások környékén

Bár jövőre Magyarországnak is meg kell felelnie a cigaretta jövedéki adójára vonatkozó uniós előírásnak, egyelőre messze vagyunk a céltól. Idén már nem lesz adóemelés, de jövő márciusig valamit lépni kell.
Szász Péter, 2017. július 26. szerda, 08:52
Fotó: Napi.hu

A cigaretta jövedéki adójának az év végéig valamennyi európai uniós országban el kell érnie az előző év súlyozott átlagárának 60 százalékát. Egy 2011-es uniós rendelet értelmében eddig több ország, köztük Magyarország is haladékot kapott, hogy teljesítse ezt a követelményt. Ugyanakkor az Európai Bizottság 2017. januári összeállítása szerint Magyarországon kívül már minden ország teljesítette a követelményeket - írta korábban lapunk.

Idén azonban már egészen biztosan nem emelik a cigaretta jövedéki adóját - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kérdésünkre.

A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy bár az adóminimum elérésének határideje január 1., a cigaretta súlyozott átlagárát a megelőző naptári év adatai alapján minden évben legkésőbb március 1-ig kell meghatározni. Ebből következően 2018. március 1-jét követően vizsgálható, hogy a 2017-es átlagár alakulásának függvényében szükséges-e további lépéseket tenni az uniós előírás teljesítése érdekében.

Csak a mikor a kérdés

Mivel a cigaretta átlagára már majdnem 5 százalékkal nőtt december óta a KSH adatai szerint, aligha lesz csökkenés, így márciusban valamit lépni kell majd. A legkézenfekvőbb változtatás az adóemelés, amely nagyon komoly áremelkedést hozna.

Az Európai Bizottság idén januárban készített összeállítása szerint a súlyozott átlagár ezer szálanként 54 753 forint volt itthon, amiben a jövedéki adó szintje még az 55 százalékot sem érte el - ez egyébként 29 888 forintot jelentett.

Az uniós minimum 60 százalék vagy legalább 115 euró (35 250 forint) ezer szálanként - ha ezt az összeget eléri az adó, akkor nem kell tartani a 60 százalékos arányt az árhoz képest.

A nagy kérdés - az átlagár mellett - az, hogy a kormány mikorra időzíti az esetleges adóemelésről szóló döntést, hiszen tavasszal választások lesznek. Az is kérdéses, hogy az Európai Unió él-e valamilyen szankcióval, ha Magyarország nem teljesíti a követelményeket, illetve hogy ezt a döntést mikor hozza meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2017.07.26 22:24

Anyátok! EU nélkül 2-300 Ft-ba kerülne egy doboz cigi, ha nem kellene eltartanunk a brüsszeli bohóctársulatot! Ki az EU-ból, vihetik a kalandparkjaikat is!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2017.07.26 21:55

"A nagy kérdés - az átlagár mellett - az, hogy a kormány mikorra időzíti az esetleges adóemelésről szóló döntést, hiszen tavasszal választások lesznek"

Ez nem kérdés, a választások előtt semmiképpen nem lesz adóemelés, mert az a kormánypártoknak szavazatvesztést hozna.

"Az is kérdéses, hogy az Európai Unió él-e valamilyen szankcióval, ha Magyarország nem teljesíti a követelményeket, illetve hogy ezt a döntést mikor hozza meg"

Majd emelnek adót a választás után, néhány hónap késésért nem lesz szankció, legfeljebb némi ejnye-bejnye...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html