Könnyítenének a diákhitelesek terhein

A diákhitel jelenlegi havi törlesztőrészleteinek felezését, illetve a futamidő meghosszabbításának lehetőségét kéri a baloldali fiatalokat tömörítő Demokratikus Hálózat.
NAPI Online, 2009. február 26. csütörtök, 14:56
Fotó:

Kalmár Szilárd, a szervezet alelnöke szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben megterhelő a fiatalok számára a több tízezer forintos törlesztés. Az alelnök szerint hihetetlen nyomás nehezedik az értelmiségi fiatalokra: többségük több tízezer forintot is kifizet havonta diákhitel-törlesztésre, ami mellett sokan lakáshitelt is bevállaltak. Mindennek a kifizetése nehéz helyzetbe hozhat több fiatal családot - írta az MTI.

Kalmár Szilárd kiemelte: rugalmatlan a rendszer. Jelenleg ugyanis nincs mód a havi törlesztőrészlet csökkentésére, vagy éppen a futamidő meghosszabbítására. Ha ezen változtatnának, az nagy segítség lenne a fiataloknak, hiszen az így megspórolt összeget akár lakáshitel-törlesztésre is fordíthatnák - tette hozzá.

A politikus azt is problémásnak tartja, hogy jelenleg a bruttó bér, és nem a nettó kereset után vonják a diákhitel hatszázalékos törlesztőrészletét. Véleménye szerint a hitel felvételekor sokan nincsenek tisztában ezzel, így azt sem tudják felmérni, hogy mindez mekkora terhet ró majd rájuk. Kalmár Szilárd hangsúlyozta: nem tartanak attól, hogy tömeges igény lenne a kedvezményes törlesztések iránt, de szeretnék, ha lenne választási lehetősége annak, aki éppen megszorul.

Török Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője, a szocialista párt ifjúsági munkacsoportjának vezetője erre reagálva az MTI-nek úgy nyilatkozott: jogosnak tartja a Demokratikus Hálózat kérését. Támogatja azt az elképzelést is, hogy a nettó bérük után fizessék a fiatalok a hatszázalékos törlesztőrészletet és ne a bruttó keresetük után.

HOZZÁSZÓLÁSOK