Kopits: Orbán továbbra is a múlt csapdájában van

"Gulyáspopulizmus" címmel írt cikket Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásának pénteki számában.
MTI-Eco, 2011. február 25. péntek, 18:20
Fotó:

Kopits történelmi visszatekintésében emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalom elfojtása után a Kádár-rendszer társadalmi jóléti juttatásokkal igyekezett növelni saját legitimitását, és külföldi hitelek felvételével próbálta javítani a totalitárius rezsim arcát.

A vasfüggöny lehullása után az első szabadon választott kormányt a szocialista párt felemelkedése követte, és az új politikai elit egésze gyorsan megtanulta, hogy a választásokat azzal lehet megnyerni, ha fenntartják a kormánytól érkező juttatásoktól függés állapotát. Az egyetlen jelentős megkülönböztető jegy Kopits szerint a két politikai tábor között az volt, hogy míg a baloldal a szocialista nosztalgiára épített, a jobboldal azokat vonzotta, akiknek évtizedeken át el kellett nyomniuk nemzeti törekvéseiket. Mindkét fél művészi szintre fejlesztette azonban a politikai kliensrendszert - tette hozzá a szerző. 

"Ahogy a kormányok követték egymást, versengtek a jóléti juttatások növelésében" - olvasható a cikkben. Kopits szerint "Magyarország gulyáspopulizmusa Gyurcsány Ferenc szocialista kormánya alatt érte el a csúcspontját", és a költekezés rekord deficithez vezetett.

A szerző szerint Orbán Viktor "továbbra is a múlt csapdájában van. (Kormányzásának) első kilenc hónapja alatt nem hozott egyetlen olyan intézkedést sem, amely kiigazítaná Magyarország jelentős méretű strukturális költségvetési deficitjét". Kopits a nyugdíjalapok államosításáról úgy vélekedik, hogy az rövid távon tüneti kezelést jelenthet, ám hosszú távon csak ront a helyzeten, hiszen magas nyugdíjak kifizetésére való kötelezettségvállalást tartalmaz.

A közgazdász kitért arra, hogy az adóssággondot a társadalom gyors elöregedése is súlyosbítja. Kopits úgy látja, hogy a megoldást a szerkezeti reformok jelenthetik, amelyek helyreállíthatják az ország adósságstabilitását. Olyan deficitcsökkentő lépéseket szorgalmazott, amelyek "munkára, megtakarításra és befektetésre ösztönöznek". Szerinte az intézkedéseknek érinteniük kell a jóléti juttatásokat és a nyugdíj-igényjogosultságot.

Az elmúlt hetekben - állapította meg Kopits - Orbán kifejezésre juttatta, hogy bizonyos mértékig tudatosította magában a változás szükségességét. "Retorikai képességei, szellemi kapacitása alapján és a kétharmados kormányzati többség birtokában a miniszterelnöknek a kezében vannak az eszközök ahhoz, hogy szakítson a gulyáspopulizmussal" - írta a WSJE szerzője.

A cikk végén emlékeztetett arra, hogy 1989-ben Orbán Viktor a Hősök terén félelmet nem ismerve követelte a szabad választásokat és a szovjet csapatok kivonását. "Ha most a reformok keresztülvitele érdekében csak a töredékét felmutatná a bátorságnak, amit 22 évvel ezelőtt mutatott, akkor Magyarország gazdasági jövője biztosított lenne" - zárta írását Kopits György.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodian, 2011.02.26 07:54

Mostanában annyi "okos, hozzáértő, szakértő" nyilatkozik Magyarországról, és a jelenlegi kormányerőkről. És mindegyik olyan jól tudja, mit kellene csinálni. De kérdezem: ha ennyire jól tudják, korábban nem tudták? És ha korábban tudták, ráadásul olyan pozícióban is voltak, ahol cselekedhettek volna, akkor miért nem tették meg ők? És ha a mostani bagázs olyan rosszul végzi a dolgát, miért msáolnak minket nyugaton?
Bocsi a "naív" kérdésekért:P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html