Kopogtat a svéd modell, nem is titkolja a Fidesz

Varga Mihály reálisnak tartja, hogy az államadósság 2018-ra a GDP felére csökkenjen, ehhez háromszázalékos növekedés és nulla költségvetési hiány kell.
NAPI, 2011. június 27. hétfő, 08:45
Fotó:

Varga Milhály, a miniszterelnökséget vezető államtitkár még nem fizetett be az államadósság csökkentését szolgáló civil alapba, de terezi - derül ki a Népszabadságnak adott interjújából. Véleménye szerint átlag háromszázalékos GDP-növekedéssel 2018-ra 50 százalékra csökkenhet az államadósság a GDP arányában, ha a kamatok nem szállnak el és a Széll Kálmán-, valamint a Széchenyi-terv nem puhul fel a végrehajtás közeben. Elmondása szerint a kormány nem akar tartósan különadókból pénzt beszedni. Az egészségüggyel kapcsolatban a túlzott gyógyszerfogyasztást tartja az egyik egyik legnagyobb problémának, mivel az állam évente a GDP fél százalékát, 340-360 milliárd forintot fizet ki gyógyszertámogatásra. Ezen változtatni kell - hivatkozási alap lehet a svéd modell, miután svédországi gyógyszer-támogatási rendszer sokkal olcsóbb és hatékonyabb, mint a magyar.

Varga a 16 százalékos szja-kulcsról azt mondta: semmi sem tökéletes, amit ember alkot, de az adott körülmények között ez segíthet a demográfiai fordulat elérésében, a munkahelyteremtésben és forrást teremthet a gazdasági növekedésre. Arra kell felkészülni, hogy ha a külpiaci helyzet rosszabb lesz, a válságadók kifutnak, akkor is legyen olyan stabil növekedés, ami alapot teremt az államadósság csökkentésére. A foglalkoztatásban szerinte akkor várható fordulat, ha a Széll Kálmán-terv kétharmada megvalósul, akkor elvárható, hogy érezhetően nagyobb legyen a foglalkoztatottság. 2012 végére már a számok is ezt mutatják majd - mondta az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

oreghalasz, 2011.07.08 11:11

A Svéd tipusú nyugdíj folyósításra felkészűlve a FIDESZ készítet egy olyan statisztikát ahol 1998 óta megállapított nyugdíjak évenkénti bontásban indexálva kerűlnek összehasonlításra és bebizonyítja,hogy az első FIDESZ királyság idején megállapított nyugdíjak 20-40 %-al alacsonyabbak a SZOC-LIB bagázs 2007-ben megállapított nyugdíjánál és végrehajt egy nyugdíj arányosítást-rendezést, vagy ha mégsem ,akkor menjen a jó .....anyjába. Eddig csak a magánnyugdíj lenyulással jeleskedett,de időtálló koncepciót,átfogó rendezést még nem vonúltatott fel.Az tény ,hogy a BAROM Korózs és bandája hibáját nehéz lesz rendbe tenni,félő,hogy a nyugdíj rendezés is hasonló eredményt hoz mint az egykulcsos adórendszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Jhony, 2011.07.07 20:52

Én is ok emberrel beszélgettem akik szinte mind azt mondták hogy abból a keresetből amennyiért dolgoznak nem vállalják a gyereknevelést.
Mert azt a gyereket ha már megcsinálták el is kell ugye tartani valamiből.

Lényeg ami lényeg ígérgetésre hogy majd ez és ez lesz nem lehet építeni.(lásd korkedvezményes nyugdíjasoktól elvettek mindent amit megígértek)
CSAK ARRA LEHET ÉPÍTENI ami VAN. Márpedig ami jelenleg van itt Magyarországon az káosz,kiszámíthatatlan.
Önző dolog ilyen világra gyereket csinálni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

razarus, 2011.07.07 16:28

Az egykulcsos szja aranytalan teherviselest jelent. (mivel a fogyasztasi cikkek es a szolgaltatasok ara ugyanaz). A bevezeteset en inkabb kenyszeru kompromisszumnak mondanam.
-
Ha annyira osztonzik a gyerekvallalast, a gyerekek utan jaro tamogatasok es (ado)kedvezmenyek, akkor miert oregszik es fogy, Europa hagyomanyosan csaladtamogato rendszereket fenntarto orszagainak a lakossaga? (A fejlett EU tagorszagok konok modon, vakvaganyon jarnak ezugyben.)
A nagy helyzet az, hogy kulonfele, gyerek utan igenybe veheto/jaro anyagi elonyok mar regota nem osztonzik erdemi modon AZ ELSO GYEREK vallalasat. Azok az idok elmultak. Marpedig, ha az elso gyerek nem szuletik meg, akkor -ertelemszeruen- a masodik vagy harmadik gyerek sem fog megszuletni.

A csaladtamogato rendszerek (valamilyen rejtelyes okbol) "vegvar"-akent szamontartott francia modell 2008-ban "durrant ki" amikor nemet kutatok kimutattak azt, hogy kimagaslo (sot, szinte egyedulikent novekedest produkalo) francia szuletesszam novekedese nem az igen bokezu csaladtamogato rendszernek koszonheto, hanem a tobbsegeben muszlim bevandorlok, hagyomanyosan sokgyerekes csaladmodelljenek. (A nemetek bevezettek volna a francia rendszert, azonban elozetesen megvizsgaltak azt.)
Amugy, gyerekvallalas szempontjabol az igazi "paradicsom" Svedorszag. Azonban itt is no az oregek aranya a fiatalokehoz kepest, foleg az Europaban talan legmagasabb varhato atlageletkor miatt.

Nemzetkozi tapasztalat az, hogy a mar megszuletett gyerek(ek) utan jaro kedvezmenyekkel operalo csaladtamogatasi modellek csak (es) kissebb mertekben a masodik, nagyobb mertekben a harmadik gyermek vallalasan hezitalokat gyozik meg, ezzel szemben a gyermektelenekre/egyedulallokra a gyerekek utan jaro tamogatas szinte nulla meggyozo erovel bir, a gyermekvallalast illetoen.
Ez nalunk is megfigyelheto, a 2011 elso felevi, szinte rekordalacsony szuletesszamban. Ami adatokat talaltam, azok alapjan a regisztralt terhessegek szama stagnal, ezert kisse naiv feltetelezes az is, hogy majd "9 honap mulva" (vagyis szeptember kornyeken) fog majd sokkal tobb gyerek szuletni. Valamennyivel talan (es ok joreszt masodik es harmadik gyerekek lesznek), de osszesegeben -mint ahogy Europa nagyabol egeszeben- valoszinuleg tovabbra is minuszban lesz a nepessegunk, szamszakilag.

A nepessegcsokkenes problemajat, nehany szocilogus szerint teljesen maskeppen kell megkozeliteni.
A mar gyerekesek "kevessel" is beerik, mert ok mar tudjak, milyen erzes az, ha van gyereke az embernek, igy sokkal konyebben vallalnak masodik es harmadik gyereket. Konnyebben meggyozhetok.
A gyermektelen azonban nem tudja ezt (esetleg nem is igazan erdekli a kerdes), igy ot az igazan nehez meggyozni. Marpedig minel tobb gyermektelent kel(lene) meggyozni a gyermekvallalasrol, mert a kozuluk megis gyermeket vallalok mar amugyis az a generacio, akik mar egy, esetleg ket gyerekes csaladban nottek fel, igy ezt veszik termeszetesnek is. (Haromnal kevesebb gyerek pedig lassu kihalast jelent.)

Leirni is furcsa (meg nekem, gyermektelennek is), de a szuletesszam erdemi szamu novekedesehez leginkabb a gyermekteleneknek kell -ugymond- a kedveben jarni azert, mert amig ok nem erzik jol -es foleg egzintencialis biztonsagban- magukat, addig nemigen hazasodnak, vagy ha megis, nagy valoszinuseggel akkor sem vallalnak gyereket. (Ilyen part sokat ismerek.)
Komoly gatlo tenyezo az egyre idosebb korban vegzodo szakmai tanulmanyok/egzisztencia kiepites, a teljesitmenykenyszer mind a ferfiaknal, mind a noknel. Bizonyos velemenyek szerint, a ferjezett noknek -a gyerekvallalas osztonzese erdekeben- dolgozniuk sem volna szabad...
Sokat olvasok errol, erdekel a dolog. Gyerekem ugyan nincsen, de kozombos nem vagyok a tema irant.
Gratulalok es jo egezseget kivanok Levai ur jovendo babajanak es csaladjanak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogar511, 2011.07.07 10:28

@levai jozsef: Kedves József! Gratulálok a kopogtató harmadik babához! Hajrá Magyarország!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2011.07.07 00:14

totimi53:az egykulcsos ado es a harom gyermek utan jaro adokedvezmeny,nagyon jo otlet a fidesztol.tenyleg segithet a demografiai folyamatok meg valtoztatasaban.ez nagyon fontos!vagy tobb gyermek szuletik,vagy bevandorlok kellenek.a fidesz inkabb a tobb gyermek szuletest tamogatja.
meg ket het es nalunk is megerkezik a harmadik.
a sved modell biztosan jobb mint a magyar modell,es ha jobb at kell venni.hogy fog e mukodni,az mas kerdes.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html