Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy kétgyermekes asszony lába eltört, a kórházban megműtötték, majd sebfertőzést szenvedett, amit későn kezdtek antibiotikummal kezeltek. A késői kezelés következménye lábának megrövidülése lett, aminek következtében csak bicegve tudott járni - ez az előzménye a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogesetnek.

Amíg az asszony kórházban volt, az egyik fiát - miután állandó ellátásra szorult - intézetbe kellett adni. Amikor az anya már kijöhetett a kórházból, akkor sem tudta ápolni a gyermeket, viszont rendszeresen látogatta az intézetben, ahova a másik fia szállította. A tömegközlekedési eszközöket azért nem használhatta, mivel az azokra való feljutás megoldatlan volt számára.

Az anya és a két fiú beperelte a kórházat. Az elsőfokú bíróság - a kórház felelősségének a megállapítására - közbenső ítéletet hozott, amelyben a végleges betegség létrejöttében a kórház 50 százalékos felelősségét állapította meg.

A másodfokú bíróság viszont a kórház kizárólagos, teljes felelősségét állapította meg. Ezt követően az asszony 8 millió, míg a gyermekei 4-4 millió forint kártérítést követeltek a kórháztól. Az utóbbi az asszonynak 1 millió, míg a gyermekeknek 300-300 ezer forintot akart fizetni. Az újabb első fokú ítélet az asszonynak 4 millió, az intézetben lévő gyermeknek 1 millió, míg a másik fiúnak 1,5 millió forint kártérítést állapított meg.

Az asszony a jogerős ítélet meghozatala után meghalt. A két fiú és a kórház is fellebbezett. A perben - képviselőként - az anya helyébe lépett egészséges fiúnak a másodfokú bíróság 2,8 millió forint nem vagyoni kártérítést ítélt meg, a beteg gyermek 300 ezer forintja változatlan maradt.

A másodfokú - jogerős ítélet ellen - az egészséges fiú kért felülvizsgálatot a Kúriától. A legfőbb bírói fórum a neki járó nem vagyoni kártérítést 6 millió forintra felemelte.