Korkedvezményes nyugdíj, munkaszüneti napok a mai étlapon

Az OÉT ma a jövő évi munkaszüneti napokról, a korkedvezmény-biztosítási járulékfizetés alóli mentességről szóló javaslatot tárgyalja.
Kiss Melinda, 2007. szeptember 14. péntek, 08:34
Fotó:

A NAPI Gazdaság cikke

Munkás ősz elé néz az Országos Érdekegyeztető Tanács: szeptemberben például a költségvetési és adótörvények tervezete mellett napirendjére kerül a foglalkoztatói nyugdíjról és a társadalombiztosítási nyugellátásokról szóló törvényt módosító javaslat, a tisztességtelen kereskedelmi magatartást szabályozó uniós irányelv átültetése és a munkahelyi stressz kezelését célzó európai keretmegállapodás hazai végrehajtási javaslata.

Elsőként az EU portugál elnökségének programjával kapcsolatos magyar prioritásokról, a jövő évi munkaszüneti napokról, a korkedvezmény-biztosítási járulékfizetés alóli mentességről szóló javaslatot tárgyalják ma a szociális partnerek.

A korkedvezményes nyugdíjazás átalakításának egyik legfontosabb pontja, hogy a munkavállalók 2007-től csak pluszjárulék befizetése ellenében foglalkoztathatóak korkedvezményre jogosító állásokban - ezekből több mint nyolcszáz van. A munkáltatók által a társadalombiztosítási járulék mellett fizetendő új teher mértékét a tb-járulékalap 13 százalékában határozták meg. Az idén az állam még átvállalja a fizetését, jövőre viszont már fizetniük kell a munkáltatóknak - hacsak nem kérnek mentességet.

Amennyiben a szociális partnerek elfogadják a javaslatot, akkor erre már novemberben lehetőségük lesz: a munkakörökre vonatkozó állapotfelméréseket követően, amelyekben a szakszervezetek és a regionális munkavédelmi felügyelőségek is szerepet kapnak.
A munkaadói oldal várhatóan elfogadja a javaslatot - mondta lapunknak Zs. Szőke Zoltán, az ÁFEOSZ elnöke.
A javaslat több elemét is elfogadhatatlannak tartjuk, például a jogorvoslati rendelkezéseket, illetve hogy a dolgozó nem kérheti munkaköre korkedvezményessé nyilvánítását - közölte Gaskó István, a munkavállalói oldal soros elnöke. A jövő évi adótörvény-tervezettel kapcsolatban - amelyet ma juttattak el a szociális partnerekhez - elmondta, hogy legkorábban két hét múlva kerülhet napirendre, mivel tudomása szerint jövő héten nem lesz OÉT-ülés.

HOZZÁSZÓLÁSOK