Korlátozásról döntött az MNB

Az önfinanszírozási program folytatása és a hitelezés ösztönzése érdekében a jegybank 2016 augusztusától az irányadó három hónapos jegybanki betétre havi egy tendert hirdet az eddigi heti gyakoriság helyett, és októbertől korlátozza a tenderen elfogadott banki ajánlatok mennyiségét - közölte a Magyar Nemzeti Bank kedden.
MTI, 2016. július 12. kedd, 16:02
Fotó: Napi.hu

A monetáris tanács döntése alapján hozott - célzott, nem-konvencionális - intézkedések a banki likviditás terelésével támogatják az MNB hitelösztönzési és önfinanszírozási programjait.

A tendereket minden hónapban a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő szerdán tartják. A tenderek ritkításával a jelenlegi 13 sorozat helyett 3 sorozat között oszlik majd szét a sterilizációs állomány, ami a betétek jelentős koncentrálódásával jár. Az első olyan betétlejárati nap, amikor az MNB nem tart tendert: 2016. augusztus 3.

A mennyiségi korlátozás mértékével, illetve a kapcsolódó aukciós technikával és allokációs mechanizmussal kapcsolatos operatív részletekről az MNB 2016. szeptemberben hozza meg döntését. Az első tendernap, amikor az MNB mennyiségi korlát mellett hirdeti meg a 3 hónapos betétet: 2016. október 26.

A közlemény szerint ezzel a bankok többletlikviditásának kiszorításával a három hónapos jegybanki betétből elősegítik a piaci hozamok csökkenését, mert a kiszoruló likviditás a jegybank egyéb betétein felül a bankközi piacra és az állampapírpiacra áramolhat. Ez támogathatja a hitelezés ösztönzését, illetve az önfinanszírozási programot. A likviditás három hónapos betétből való kiáramlása már a tenderek ritkításával elindulhat, azaz már a ritkítási szakaszban elkezdődhet a likviditás állampapír-piacra áramlása, illetve élénkülhet a bankközi piac forgalma.

A jegybank várakozása szerint a három hónapos betét rendelkezésre állásának korlátozása banki alkalmazkodást vált ki, különös tekintettel a jegybanki betét-, illetve hiteleszközök igénybevételére, a bankközi hozamok alakulására (BUBOR), valamint az állampapír-piaci folyamatokra. Az MNB a három hónapos betétre vonatkozó számszerű mennyiségi korlátot a tenderritkítási időszak tapasztalatainak figyelembevételével határozza meg. Az MNB a banki alkalmazkodás függvényében finomhangoló eszközöket alkalmazhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK