Kormányellenes tüntetést tartottak a fővárosban és megyeszékhelyeken

Kormányellenes tüntetést tartottak Budapesten és több megyeszékhelyen vasárnap, a civilek által ellenzéki pártok támogatásával szervezett demonstráción felszólalók a "kormányzati szinten jelentkező korrupció ellen" emelték fel szavukat.
Inforádió, MTI, 2015. április 19. vasárnap, 20:24
Fotó: Napi.hu

A budapesti felszólalók között volt Lattmann Tamás jogász, a 19 "kormánybontó" népszavazási kezdeményezés egyik elindítója. A jogász az elmúlt hónap egyik legkomolyabb eredményeként értékelte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette azon kezdeményezésüket, mellyel azt akarják elérni, hogy ne csak a politikusok vagyonnyilatkozata legyen nyilvános, hanem a velük egy háztartásban élő családtagjaiké is.

Utalt arra is, hogy az NVB által elutasított kezdeményezéseikkel a Kúriához fordultak, és reményét fejezte ki, hogy a legfőbb bírói fórum kedvező döntése esetén azokban is népszavazást tudnak majd tartani. Azt is mondta, hogy az NVB minden állítását és érvét tételesen cáfolták minden egyes elutasított kérdés esetében. Lattmann Tamás kritikával illette Polt Péter legfőbb ügyészt, aki szavai szerint inkább közép-ázsiai diktatúrákkal való együttműködési megállapodásokat dolgoz ki, ahelyett, hogy az európai uniós források szabályos felhasználására ügyelne.

A Bajcsy-Zsilinszky út és a Stollár Béla utca sarkán lévő Eiffel Palace irodaház előtt kezdődött demonstráción úgy fogalmazott, hogy a "hallgatásra, a gyáva megalkuvásra, a csendes tűrésre építkező rendszer falai már repedeznek, és előbb-utóbb együttes erővel le tudjuk bontani azokat".

A többezres tömegben több ellenzéki párt zászlóit és tábláit lehetett látni, köztük az Együtt, a DK, a MoMa és a Szolidaritás jelképeit. A demonstrálók ezt követően átvonultak a Hold és a Bank utca sarkán felállított színpadhoz, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elé. Az MNB épülete előtt Kozák Márton újságíró úgy vélekedett, hogy Orbán Viktor rendszerét, amelynek a jelszava "előbb a zseb, aztán a zseb és megint a zseb", már nem kell leleplezni, mert mindenki ismeri.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendszer működésének egyik legfontosabb alapja a szabad sajtó ellehetetlenítése, ugyanis ahhoz, hogy "kilophassák a szemünket, el kell venni a látásunkat". Ezért csinált Orbán Viktor magának hírtelevíziót, és ezért tesznek meg mindent a médiafelületek megszerzéséért - mondta a szónok. Végül a Jobbik erősödésére utalva arra figyelmeztetett: egyre növekszik azok tábora, akik az ördögöt Belzebubbal akarják leváltani.

Marek Bertram egyetemi hallgató szerint ma Magyarországon "exlex kormányzás zajlik", mert aki a Fideszhez közel helyezkedik el, az a törvények felett áll. "A kormányzás nem áll másból, mint az uniós források megcsapolásából" - fűzte hozzá, azzal együtt, hogy a Fidesz már a saját törvényeit sem tartja be. "Vagyis ez a kormány nemcsak erkölcsileg, de politikailag is megbukott" - fogalmazott a szónok.

A demonstráció résztvevői nemzeti színű és uniós zászlókat lobogtattak, és olyan jelszavakat skandáltak, mint például "tolvaj Fidesz", "elég volt a Fideszből", "oligarchák, rablók". A magukkal hozott transzparenseken azt lehetett olvasni, hogy "A korrupció kormánya ellen", "Hazugságok helyett őszinte szembenézést". A vonulás idejére lezárták a Bajcsy-Zsilinszky út Deák tér felé vezető oldalát.

A vidéki demonstrációk helyszínei: Miskolc, Győr, Pécs, Debrecen, Békéscsaba, Tatabánya, Székesfehérvár, Szekszárd, Kecskemét, Szombathely, Szolnok, Eger, Szeged, Kaposvár.

 

Fidesz: a baloldal saját magán kezdhetné a korrupció elleni harcot
A Fidesz-frakció szerint a baloldal saját magán kezdhetné a korrupcióellenes harcot. A Fidesz-frakció reagálásában azt írta: a baloldalon még ma is ugyanazok ülnek, akik minden idők legkorruptabb kormányzását hajtották végre. "Szétlopták és elherdálták a nemzeti vagyont, külföldiek kezére játszották át az ország energiastratégiai vagyonelemeit és közműcégeit, szabálytalanul költötték el a hazánkba érkező uniós források 76 százalékát, és hagyták, hogy a bankok és a csaló brókerek magyar családok százezreit tegyék tönkre" - fogalmaztak. A kormánypártiak szerint vasárnap ugyanazok szerveznek együtt tüntetést, akik egymásról is elismerték, hogy korruptak. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, volt kormányfő azt mondta - idézték őt -, hogy azért hagyta ott az MSZP-t, mert ott loptak, majd azt is mondta, azt, hogy "honnan vándorolt a szocialista párthoz a pénz, jobb, ha nem tudjuk". Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől azt a mondatot citálták, miszerint "meglehetősen korrupt hely volt Magyarország a 2010 előtti időszakban". Az MSZP volt elnöke, "Mesterházy Attila ugyancsak elismerte, hogy a párttársai korrupciós ügyei hatalmas gondot jelentenek számára" - írta közleményében a Fidesz-frakció.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Caleidos, 2015.04.20 09:59

@pop23:

,,Caleidos: Ami a szavazást illeti, igazad van, de az nem a tüntetés helyett kell, hanem mellette."

Tüntetésre egy valóban demokratikus rendszerben semmi szükség nincsen.
Ha te választod meg a kormányzókat, akkor miért tüntetnél ellenük, ha egyszerűen le is válthatnád őket? Nyilván azért tüntetnek a ,,megválasztott" Kormány ellen, mert nem tudnak mást a tiltakozásuk kifejezésére, de leváltani a Kormányt végképp nem tudják. Az elégedetlenségről valójában tud a Kormány is, illetve a mögötte levő és őt irányító háttérhatalom ismeretlen figurái. A tüntetés csak egyféle felmérő számukra, a tömegek hangulatáról és elégedetlenségük mértékéről ahhoz, hogy a tömegek gondolkozását is tudják ellenőrizni és befolyásolni. A sablonok, amely a nép gondolkozását jellemzik, nem a nép találta ki, hanem az a bizonyos háttérhatalom. Ilyen például a polgári engedetlenség fogalma, ami valójában abszurd, mert demokráciában van csak polgárság, de ott leváltják a vezetőket, nem ellenük tüntetnek. Ahol viszont diktatúra van, ott nincs polgárság, tehát engedetlen sem lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

unorti, 2015.04.20 09:20

@matyi2010: Gondolom a tüntetgetők se gondolják komolyan, hogy Gyurcsány azért kap..jaja ..haha..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pop23, 2015.04.20 08:41

@Caleidos: Ami a szavazást illeti, igazad van, de az nem a tüntetés helyett kell, hanem mellette.
2014 előtt nem volt tüntetés, és ezt sokan úgy értelmezhették, hogy az ország egyetért a fideszes maffiózók tolvaj országrablásával.
Meg kell mutatni, hogy ez abszolút nincs így.

" Lehet mondani, hogy Orbán kevésbé diktatórikus, mint Gyurcsány volt, mert nem veri szét a tüntetést."

Köze nincs a mostani békés tüntetéseknek az akkori zavargásokhoz, amikor a felheccelt csürhe szétverte és felgyújtotta a fél várost.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.20 08:34

@pop23:

,,Akik tüntettek, adófizető magyarok, akiknek elegük van abból, hogy az adójukat a fideszes maffia ellopja, illetve hülyeségekre elkölti."

Hiába hazafiak. A tüntetéssel csak a Kormányt és a jelenlegi rendszert reklámozzák. Lehet mondani, hogy itt demokrácia van, mert lehet a Kormány ellen tüntetni. Lehet mondani, hogy Orbán kevésbé diktatórikus, mint Gyurcsány volt, mert nem veri szét a tüntetést. És mindez még igaznak is tűnik, holott csak a diktatúra lett óvatosabb, de nem változott meg. Próbáljanak a tüntetők behatolni a parlamentbe, a Kormány tagjainak lakásába vagy hivatalába, vagy hasonlókat. Rögtön a rendszer erőszakos megdöntésének esete állna fent, nagyobb rendőrségi beavatkozást vonva maga után. Számítani lehetne továbbá külföldi rendfenntartók megjelenésére, a rendkívüli állapot bevezetésére. stb.
Gyurcsány óta a rendszer és a kormány ellen tüntetők valójában a rendszert erősítették meg, a kormányok pedig magasról tettek az ellenzőire. Ennyit a hazafiasságról. De amikor lehetne ténylegesen is a rendszerre hatni egy ujjmozdulattal, azt a hazafiak jó része nem lépi meg: távol maradni minden olyan szavazástól, amelyet a választó nem másíthat akkor sem, ha az általa megválasztottak esetleg egy indokolatlan háborúba vinné az országot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pop23, 2015.04.20 08:31

@matyi2010: Az eusoknak van esze,
Tudják, hogy ha a fideszes maffiózók lopásait kell felderíteni, Gyurcsány a legérdekeltebb a jó munkában. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html