Vagy helyi zöldséget eszünk, vagy megsülünk

A helyi termelés és szezonális étkezés jelenthet megoldást az éghajlatváltozás mérséklésére egy fiatal agrárhallgató szerint, aki kutatásához a K&H ösztöndíjpályázatát is elnyerte.
Tóth László Levente, 2020. augusztus 10. hétfő, 16:01
Fotó: Pixabay

A mezőgazdaságban komoly kihívást jelent az éghajlatváltozás, amelynek előidézői között szerepet játszik az áruszállítás is. Környezetünk védelméért így az élelmiszertranszport visszaszorításával és a helyi termelés elősegítésével is sokat tehetünk - mutatott rá pályamunkájában Huber Anita, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik díjazottja. A fiatal agrárhallgató szerint ezt a folyamatot a hazai termelők támogatásával, a lokális piacok népszerűsítésével, valamint a szezonális étkezés elterjesztésével lehet elősegíteni.

Huber Attila emlékeztetett arra, hogy a szélsőséges időjárás, valamint a természeti katasztrófák mérséklésében nagy szerepe van az üvegházhatású gázok csökkentésének. Eközben az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) 2019-es adatai szerint az Európai Unióban a mezőgazdaság adja az üvegházhatású gázok 10 százalékát. A szektornak is dolgoznia kell tehát azon, hogy ez a szám mérséklődjön - hívta fel a figyelmet.

Mivel az áruszállítás is szerepel a klímaváltozás tényezői között, az éghajlatváltozás enyhítésére az élelmiszertranszport visszaszorítása lehet az egyik hatékony megoldás - összegezte megoldási javaslatát Huber Anita. A Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója szerint az élelmiszerszállítás és így a környezetterhelés mérséklését a helyi piacok erősítésével lehetne elérni. Rámutatott, hogy a magyarországi termelés ösztönzésében alapvetően három tényező játszik szerepet. Egyrészt a gazdákat egy olyan támogatási rendszer kialakítása segíthetné, amely előnyben részesíti a belföldi értékesítést, és lehetővé tenné a kedvező árszabás kialakítását. Emellett nagyobb szerepet kell szánni a lokális termelői piacoknak, amelyek előnye, hogy biztos forrásból származó, kevesebb növényvédőszerrel szennyezett zöldséget, gyümölcsöt ennénk. Továbbá szükség lenne a szezonális étkezés szemléletének még erősebb elterjedésére, vagyis hogy mindig az aktuálisan rendelkezésünkre álló termékeket fogyasszuk - tette hozzá.

Huber Anita úgy véli, hogy az évszakoknak megfelelő termékek fogyasztása egyike a fenntartható, környezetbarát megoldásoknak, amely nem terjedt még el a hazai közgondolkodásban. Társadalmunk fogyasztási szokásait a különböző divatok, illetve a kényelem határozza meg. Holott azáltal, hogy csak rendelkezésünkre álló termékeket - például télen paprika, paradicsom helyett inkább vörös káposztát, céklát - fogyasztunk, egészségebbé és változatosabbá tehetjük a táplálkozásunkat. Arról nem is beszélve, hogy a helyi áru előtérbe helyezésével csökkenthető a feleslegesen szállított élelmiszer mennyisége is - mondta el a fiatal kutató.

Az elmúlt hat évben összesen 18 felsőoktatási intézmény 303 tehetséges diákja nyújtotta be színvonalas szakmai pályamunkáját a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatra, akik közül 45-en kaptak összesen 6,8 millió forint támogatást tanulmányuk és kutatómunkájuk folytatásához. A pályázat célja, hogy anyagi és szakmai támogatással segítse azon agrárhallgatók tanulmányát és kutatómunkáját, akik innovatív eljárásokkal állnak elő, és választ adhatnak a jövő kihívásaira. A pályázat keretein belül idén a fiatal kutatók a mezőgazdaság előtt álló problémákra, így a klímaváltozás hatásainak mérséklésére dolgoztak ki megoldást.

HOZZÁSZÓLÁSOK