Védelmet akarnak a hazai baromfitenyésztők

Uniós importkorlátozást sürget a Baromfi Terméktanács az ágazat túlélése érdekében.
Rácz Gergő, 2020. április 28. kedd, 21:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Csorbai Attila közölte, hogy a koronavírus-járvány miatt a piac 30 százalékát jelentő hotelek és éttermek kiesetek, így mára az önköltség alá zuhant az élő baromfi kilónkénti átvételi ára - írja az MTI az M1 műsorát idézve.

Az árzuhanás miatt, a korábbi 260-270 forinttal szemben, mára 230 forintra csökkent a kilónkénti felvásárlási ár, mert mindenki szabadulni igyekszik a készletektől.

Az elmúlt időszakban a járvány mellett a madárinfluenza is sújtja a termelőket. Példaként említette, hogy az utóbbi időben az Alföldön kétmillió fertőzött állatot kellett leölni.

Mindennek következtében sok termelő mehet csődbe, ami a termelés visszaesését, később egy keresleti piac kialakulását eredményezheti, ami brutális áremelkedéssel járhat.

Ebben a helyzetben tartja szükségesnek a terméktanács a harmadik országból származó, évente mintegy 850 ezer tonnányi baromfihús importjának korlátozását - mondta Csorbai Attila.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.04.29 06:56

Na mi van narancsok 360 as EUR mellett se éri meg az export ? Akkor legyen 400 :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html