Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A PCR vizsgálatokon kívül jó ideje az antigén gyorstesztet is használják az OMSZ, az egészségügyi szolgáltatók és NNK szűrőbuszai, ezzel jelentősen csökkent a teszt háziorvosi megrendelésétől a mintavételig. A mai napon az összes mintavétel 1 648 022 volt, ebből 10900 antigén gyorsteszt. A gyorstesztek alkalmazásával gyorsabb a diagnózis, kevesebb az ismeretlen státuszú beteg - mondta a napi adatok elismétlését követően Müller Cecília. (Ezek szerint korrekt a reggeli szám és tényleg egy nap alatt 8946 teszt készült, így 62 százalékos volt a mai pozitivitási arány, amiről még reggel azt feltételeztük, hogy adathiba lehet. A szerk.)

Müller Cecília szerint számítani kell rá, hogy az elhunytak száma is növekedni fog, ugyanakkor mára 8223-mal nőtt a gyógyultak száma - jelentette ki, óriási eredménynek nevezve, hogy magasabb a gyógyultak száma, mint az újonnan regisztrált fertőzötteké.

Gyógyultnak számít az, aki 3 napja tünetmentes és a tünetek megjelenésétől számítva10 nap eltelt. Az otthon gyógyulók esetében nincs szükség felszabadító laborra. A középsúlyos, súlyos állapotból kórházban gyógyulókat a kezelőorvos fogja gyógyulttá nyilvánítani. A hazabocsátottaknak csak akkor van szükségük negatív tesztre, ha sérülékeny csoportba - egészségügybe vagy szociális szférába - térnek vissza dolgozni. Ők a tünetek megjelenésétől számítva a 21. naptól gyógyultak.

Hétfői statiszta

Hétfőre újabb 5595 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 217 122 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 151 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 4823 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 63 860 fő, az aktív fertőzöttek száma 148 439 főre csökkent. Az aktív fertőzöttek 20 százaléka, az elhunytak 24 százaléka, a gyógyultak 25 százaléka budapesti. Kórházban ápolnak 7734 koronavírusos beteget, közülük 666-an vannak lélegeztetőgépen.

A járványgörbén az emelkedés mellett is egyfajta lassulást veszünk észre, és bízunk abban rövid idő múlva kiegyensúlyozottá  válik, eléri a platót és onnan indulhat a javuló tendencia - fogalmazott a tisztifőorvos.

Kiemelte, továbbra is fontos a védelmi szabályok teljes körű betartása. Most teremtjük meg annak esetleges lehetőségét, hogy a karácsonyt hogyan tudjuk eltölteni - mondta Müller Cecília, hozzátéve, hogy erről december elején dönt a kormányzat. Ha a szabályokat betartjuk, akkor bízzunk abban, hogy az ünnepeket egymáshoz közelebb tudjuk elölteni, ez most nagy mértékben rajtunk múlik - hangsúlyozta.

A csoportos célzott tesztelés első hetének eredményeiről holnap tájékoztatnak. Aki tesztelésre vár, ne felejtse el, hogy a mintavétel előtt 2-3 órával nem szabad se enni, se inni.

Kérdésekre tisztázták még :

  • Az üzleti, gazdasági tevékenység céljából utazóknak a visszatéréskor semmilyen korlátozásra nem kell számítaniuk.
  • Most már nem értelmezhető a járványkórház fogalma, valamennyi aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézményt (78)  kijelölték a koronavírusos betegek kezelésére.
  • A legnagyobb a leterheltség a Debreceni Egyetem klinikáján, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórházban, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kórházban, a Semmelweis Egyetem kórházaiban és a Dél-pesti Centrumkórházban.
  • A szakemberek rendkívül leterheltek, de minden szükséges rendelkezésre áll, rendkívüli erőfeszítéssel, de bírja az ellátórendszer.