Tart a téli szünet, az általános iskolákban készülnek a január 4-i nyitására, mindenhol folyamatban van a takarítás, ahol szükséges volt, bekapcsolódott a honvédség is - kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját Maruzsa Zoltán, köznevelési államtitkár.

Biztosítják a fertőtlenítők kiutalását, havonta 300 ezer liter kapnak a köznevelési intézmények. Folytatódik a köznevelésben dolgozók tesztelése, az iskolakezdés előtti hétvégén, január 2-3-án 99 ponton vehetik igénybe a lehetőséget akik szeretnék. A tesztre előregisztrációval időpontot is lehet foglalni, amihez a technikai tudnivalókat az oktatas.hu oldalon találják az érdeklődők.

Ma reggelig 7400 fő regisztrált tesztelésre, a lehetőség december 31-én  20 óráig érhető el. A tesztelést a szakképzési intézményekre is kiterjesztették, ezekben január 11-ig tantermen kívüli, digitális munkarend érvényes.

A tesztelés önkéntes és ingyenes - hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Jó hír, hogy az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, a gyógyultaké folyamatosan nő - mondta Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi osztályvezetője a keddi adatok elismétlésekor.

Keddi statisztika

902 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 317 571 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 131 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 9292 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 138 365 fő, az aktív fertőzöttek száma 169 914 főre csökkent. 6 298 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 444-en vannak lélegeztetőgépen.

A Pfizer-vakcinából eddig 2461 egészségügyi dogozót oltottak be öt oltóponton. Ezen a héten további vakcinaszállítmány érkezik, az egészségügyi dolgozók oltása 25 kijelölt ponton folytatódik.

Hétfőn 6  ezer ampulla orosz vakcina érkezett, ami Galgóczi szavai szerint tudományos együttműködési lehetőség egy újabb vakcina vizsgálatára.

2021 első félévében várhatóan további vakcinákra adja ki az engedélyt az európai gyógyszerhatóság és lehetővé válik a tömeges oltás megkezdése.

A Pfizer-vakcina, korszerű, újszerű technológiával készült oltás, ami nem tartalmazza magát a kórokozót, sem részeit, csak egy genetikai információt amit a vírus tüskefehérjéit kódolja - reagált az osztályvezető arra, hogy mint fogalmazott, számos tévhit, álhír és elbizonytalanító hír jelenik meg az oltással kapcsolatban.

Hozzátette, hogy az első vonalban védekező egészségügyi dolgozóknak nagyon fontos az oltás, a járványügyi intézkedések betartása ugyanakkor továbbra is szükséges. A védőoltások már bizonyítottak, számos fertőző betegséget sikerült általuk leküzdeni, nem a védőoltástól kell tartanunk, hanem fertőzéssel járó kockázatoktól - emelte ki.

Kérdésekre válaszolva elmondta még:

  • az oltási könyvet az oltási beadása után kapja meg mindenki,
  • annak is javasolt az oltás, aki már több mint 3 hónapja esett át a fertőzésen,
  • a megyei kórházak az e heti szállítmányból kapnak, és a héten minden megyében elkezdhetik az egészségügyi dolgozók oltását,
  • a védettség a második oltás beadása utáni 7. napon (első adag utáni 28.nap). alakul ki,
  • a Pfizer-vakcina beadható a krónikus betegségekben szenvedőknek is,
  • ellenjavallt az oltás a várandósoknak, a korábban súlyos, kórházi ellátás igénylő, anafilaxiás sokkot átélőknek, illetve az oltás valamely összetevőjére allergiásoknak.