Így osztották el a Moderna-vakcinát a nyugdíjasok között

A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) megkeresésére a háziorvosok 75-80 százaléka jelezte, hogy élni kíván a rendelői oltás lehetőségével. A Moderna-vakcinát a praxisokban regisztráltak száma szerint osztották el - mondta a 24.hu-nak a Magyar Orvosi Kamara (MOK) háziorvosi csoportjának vezetője, Soós Zoltán.
Szepesi Anita, 2021. február 4. csütörtök, 17:59
Fotó: Getty Images

A nem jelentkezettek arányát Soós  Zoltán jellemzően technikai problémákkal magyarázta, lévén idős populációról van szó, nem pedig nem akarással. A portálnak adott interjúból kiderült, a Moderna-vakcinák elosztásáról minden megyében a megyei védelmi bizottság mellett működő oltási munkacsoport döntött többnyire aszerint, hogy a háziorvosokhoz hány beteg regisztrált be.

E lista alapján allokálták az oltásokat a megyék között. Szabolcsban összesen 10 ampullát osztanak szét, mert kevesebben regisztráltak, mint Budapesten, ahol így nagyobb az oltó háziorvosok aránya, legalábbis az első körben.

A háziorvosokat az alapján választották ki, hogy kinek van a legtöbb, oltásra regisztrált betege.

Az oltási munkacsoportokban, a kollegiális vezetőkön keresztül azt az információt adják, hogy tartsák fenn az aktivitást a háziorvosok, és mérjék fel az oltási hajlandóságot. Ígéret van arra is - nyilván a Moderna-szállítmányok függvényében -, hogy minden jelentkező háziorvosnak lehetősége lesz a rendelőjében egy ampullával tíz embert beoltani.

Ez valószínűleg már a jövő héten megtörténhet. Megérkezett az országba az orosz vakcina, és szó van az oltóanyag-paletta további bővítéséről is. A Moderna és a Pfizer vakcinájától eltérő oltóanyagok olyanok, amelyek különösebb pátyolgatást nem igényelnek, a háziorvosi körzetekben is nyugodt szívvel akár tömeges oltást is lehet velük szervezni - mondta a portálnak Soós Zoltán.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.02.04 19:34

25 százalék hungarofób, ellenzéki háziorvos van.
Tapsikolhat nekik a körzet!!!!!
A MOK nekik szurkol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html