Engedélyezték a koronavírust a szervezetből kisöprő gyógyszer klinikai tesztjét Magyarországon

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet engedélyezte a favipiravir hatóanyagú gyógyszer klinikai vizsgálatát - mondta a favipiravir hazai fejlesztésével foglalkozó konzorcium vezetője péntek reggel az M1-en az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. október 2. péntek, 09:57
Fotó: Getty Images

Keserű György Miklós akadémikus (Természettudományi Kutatóközpont) közölte: a gyógyszer további vizsgálatát az orvostudományi egyetemek és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végzik. A klinikai tesztek célja, hogy itthon is alátámasszák a gyógyszer hatékonyságát, ezután engedélyezhetik teljes körűen a medicinát.

Kitért arra is, hogy első körben száz beteg kezelésére elegendő gyógyszert kapott Magyarország Japántól, ezt fogják felhasználni az öt egészségügyi centrumban. A teljes engedélyeztetési eljárás hat hónap-egy év lesz, de - az ideiglenes engedély birtokában - a tesztek alatt is "eljuthat a készítmény" a magyar betegekhez - fogalmazott Keserű György Miklós.

Az eredetileg Japánban kifejlesztett favipiravir enyhe és középsúlyos koronavírus-fertőzéssel küzdő betegek kezelésére alkalmas. A Japánban elvégzett kutatások megerősítették, hogy még a kezdődő tüdőgyulladással küzdő koronavírusos betegek esetében is hatékony a gyógyszer - tette hozzá.

"Átlagosan mintegy hat nap alatt kisöpri a koronavírust az emberi szervezetből, és hozzájárul ahhoz, hogy átlagosan tizenkét nap alatt a klinikai tünetek is javuljanak". Ez azt jelenti, hogy megszűnik a láz, a légzési nehézség és a köhögés, így nincs szükség intenzív terápiás ellátásra - hangsúlyozta az akadémikus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

syriaalaeppo@gmail.com, 2020.10.03 07:40

A COVID-19 gyógyíthatatlan betegség.
Nincs specifikus terápiája. Jelenleg kizárólag a beteg ember immunrendszere képes legyőzni.
Az említett gyógyszer sem segít.
Ahogyan a sok-sok nagy durral beharangozott csodaszer sem. Laikusoknak micsoda hangzatos kijelentés, hogy kisöpri a vírust...igaz a negro cukorka meg a torok kéményseprője a halls pedig a focikapusok orrát is tiszticcsa....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix10, 2020.10.02 22:17

@lan691:
Nem érnek rá!
A legfontosabb most a JOGÁLLAMISÁG kérdése!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2020.10.02 11:35

Tudtommal ugyan a Fujifilm film fejlesztette ki de egy kínai gyógyszergyár megbízásából és a kinaiaké a liszenc. Az oroszok már május óta használják a korona ellen. Érdemes megnézni, hogy milyen alacsony a halálozási rátájuk a fertőzottek számához képest.
Nem értem az EU miért nem használja ezt a remdesivir mellett, vagy helyett? Itt nem lenne helye a politikának!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html