Még a koronavírus-járvány magyarországi megjelenése előtt vezettük fel, hogy változik majd a parlamenti képviselők fizetése márciustól. 2018-ban a közszféra egyes ágazatának dolgozói után a képviselők saját fizetésük felzárkóztatását és rendezését is időszerűnek látták, ezért egy egyszeri augusztusi emelést követően az országos bruttó átlagbér éves változásához rögzítették a fizetést, ami a jelentős emelkedést jelentett a képviselők javadalmazásában - emlékeztet az mfor.hu.

Miután Magyarországon nem tudni egyelőre olyan lépésről, hogy a kormány a képviselői fizetéseket csökkentené, így Magyarországon április elején 11,4 százalékkal magasabb fizetést kaptak az állami vezetők. Nominálisan ez jelentős havi pluszt jelent esetükben.

A portál a parlament honlapján szereplő adatok alapján azt írja, a képviselői alapbér 989 700 forintról 1 103 400 forintra emelkedett, vagyis már nincs olyan képviselő a parlamentben, akinek kevesebb szerepelne a bérlapján egymillió forintnál. Ebből - a családi adókedvezmények nélkül - 733 761 forintot vihetnek haza, ami 75 610 forinttal több nettót jelent - írja az mfor.hu.

Annak, aki képviselői státusza mellett állandó bizottsági tag, 1 324 080 forint szerepel a bérlapján, aki két testületben vagy a törvényalkotási bizottságban tag, 1,5 milliónál többet keres. A frakcióvezetőknél kétszeres szorzót használnak, tehát a bruttó juttatás 2 206 800 forint lett, helyetteseik pedig 1,87 milliót keresnek.

Azok a képviselők pedig, akik egyben a kormány tagjai is (például Szjjártó Péter, Rogán Antal, Nagy István, Gulyás Gergely), ők mindkét posztért felveszik a juttatást. Összesen így havi 3 308 600 forintért végzi a munkáját, ebből családi kedvezmények nélkül minimum 2 199 824 forintot vihet haza.

Az mfor.hu ugyanakkor megjegyzi, hogy vannak olyan magyar települések - köztük fideszes vezetésűek is - ahol a vezetők lemondtak a tiszteletdíjukról a válságra való tekintettel. Ilyen például Berettyóújfalu, Komárom, Mezőberény, Eger.