Koronavírus: így látja Merkely a brit mutánsvírust

A járvány második hullámában a számítások szerint akár a lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett. Annak azonban lehet örülni, hogy az intenzív osztályok "békebeli" kapacitásának kétharmadánál meg tudták állítani a betegszámot - mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban. Arról is beszélt, hogy a brit mutánsvírus ugyan gyorsabban terjed, de az esetek nem súlyosabbak - idézi az elhangzottakat az MTI.
Szepesi Anita, 2020. december 26. szombat, 07:40
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

Merkely Béla elmondta, a járványidőszakban a kórházak egymást segítették ki, az egyetemek pedig közösen végeztek nagy, reprezentatív szűrést annak érdekében, hogy pontosan meg lehessen határozni a vírus fertőzőképességét és azt, hol állunk a járványban.

Kiemelte: tavasszal, a járvány első hullámában a szakemberek is csak ismerkedtek a vírussal, és egy gyors, határozott intézkedéssel nagyjából a határon kívül tartották a vírusfertőzést. A járvány második hullámában a számítások szerint akár a lakosság 20 százaléka is megfertőződhetett. Annak azonban lehet örülni, hogy az intenzív osztályok "békebeli" kapacitásának kétharmadánál meg tudták állítani a betegszámot - tette hozzá.

Merkely Béla szerint a védelmi intézkedéseknek köszönhetően az látszik, hogy a platófázis után szép lassan csökkennek a számok.

Az oltás szerinte sokkal biztonságosabb, mint bármilyen más gyógyszer. Olyan technológián alapul, amely számos ponton biztosítja azt, hogy semmilyen jelentős kárt nem okozhat a szervezetben. A kisebb mellékhatások semmiképp sem összehasonlíthatók azzal, amit a koronavírus tud okozni.

Egy nemzeti oltási kampány megállíthatja a járványt, fontos, hogy mindenki megértse azt, hogy a vakcina a megoldása a járványnak - közölte a Semmelweis Egyetem rektora.

A koronavírus új, Nagy-Britanniában azonosított variánsáról elmondta: Londonban úgy tűnik, hogy a megbetegedések nagyobb részét ez a vírus okozza, de azok az esetek nem súlyosabbak, nincs több beteg, aki lélegeztetőgépre kerülne és nem magasabb a halálozás ettől. Lehet, hogy a fertőzőképessége erősebb, de ez csak a figyelmet hívja fel arra, hogy még fokozottabban tartsa be mindenki az eddig is javasolt előírásokat - hangsúlyozta Merkely Béla.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2020.12.26 11:53

Merkely dr. nem virológus és nem infektológus ! Attól,hogy a SOTE rektora miért lenne vírus szakértő ?
A városmajori szívkórház igazgatójaként , az lenne a hiteles, ha kardiológusként szólalna meg !
Már ha a szereplési kényszere, a jól érzékelhető celeb mentalitása ezt engedné !
Van elég olyan virológiai szakember aki un. kormány közeli nézetű ! Szakkérdésekben nekik kellene
véleményt nyivánítani !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.12.26 10:23

2020 a kínai naptár szerint a patkány éve volt, ez pedig a betegség és fertőzés szimbóluma a kínai kulturában.

de szerencsére 2021 február 12-én a patkány éve véget ér, és kezdődik az ökör éve.

a kínai naptár szerint az ökör egész nap keményen dolgozik, ezért azonban fizetséget alig kap.

az ősi kínai mitológia szerint, mikor az állatok versenyt futottak a ravasz patkány egy trükkel rávette a buta ökröt, hogy az vigye el őt a hátán , majd a cél előtt előre leugrott róla , így a patkány lett a győztes.

ez olyan jól jellemzi a mostani időszakot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sulykaponka, 2020.12.26 08:50

"javasolt előírások" - kijárási tilalom, határzár, maszkviselési kényszer, bezárt éttermek, stb...

:-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.12.26 08:19

Ha a rektor úr azt mondja, megállítottuk a vírust a határnál, akkor az úgy is van ! A SOTE-n belül mindenképpen ! És ha a második hullámnem olyan veszélyes, akkor isigaza van ! De ha megszólal, sokak hátán feláll a szőr ! ANnyira átlátszóan nyal, hogy az már rektorhoz is méltatlan .....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html