Cikkünk frissül...

Napról-napra dinamikusan nőnek a járványügyi adataink, a betegségek nagy számban súlyosan zajlanak, a tünetek jelentkezése után gyors romlás következik be, és szinte azonnal kórházi kezelésre van szükség. Ezért nő jelentősen a kórházi fertőzöttek, különösképpen a lélegeztettek száma.

QP | Quality Placement

Sajnos egyre fiatalabbak kerülnek súlyos állapotba, sok 40-esnél jelenik meg hirtelen súlyos formában a betegség - mondta Müller Cecília, arra figyelmeztetve, hogy most különösen fontos a higiénés, járványügyi szabályokat betartani, mert a mutációk miatt a fertőződés lehetősége a sokszorosa annak, mint a járvány kezdetén.

Szerdai statisztika

4211 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 439 900 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 324 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 326 215 fő, de az aktív fertőzöttek száma is 98 361 főre emelkedett. 6 367 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen.

Nagy a terhelés a kórházakon, a 2. hullámban 8 ezer körül volt a kórházi betegek száma maximum, most rohamléptekkel haladunk efelé.

A szabályok betartása mellett további szigorítás csak akkor lesz, ha az feltétlenül elkerülhetetlen.

Az esetek most rendkívül súlyosan, szövődményesen zajlanak, ezért nő az elhunytak száma, a legutóbb elhunyt 136 fő közül 43 éves volt a legfiatalabb, 96 éves a legidősebb beteg.

A most következő héten, szerdától szerdáig terjedő időszakban a háziorvosok 250 ezer Sinopharmmal olthatnak a rendelőjükben, valamint Modernát is kapnak a körzetek.

Kórházi oltópontokon oltják a most érkezett 114 660 adag Pfizerrel a legidősebbeket.

Az oltási kampányon belül is külön fejezet lesz a szombat-vasárnap, amikor 74 ezer 18-60 év közötti krónikus beteg kapja meg az AstraZeneca vakcináját. Őket sms-ben értesítik a helyszínről és az időpontról. Az sms behívónak minősül, egyéni időpont módosításra nincs lehetőség, válaszolni nem kell rá. A hétvégi akció sikeréhez nagyfokú fegyelmezettség kell - hangsúlyozta Müller Cecília, kiemelve, hogy lehetőleg mindenki előre töltse le és töltse ki a beleegyező nyilatkozatot, hogy minél kevesebb adminisztrációra legyen szükség az oltóponton. Taj-kártya, személyes iratok is legyenek a helyszínen és mindenmki úgy öltözzön, hogy a felkarja könnyen hozzáférhető legyen - kérte a tisztifőorvos. Az sms-k holnap érkeznek az érintettekhez. Ekkora akció még nem volt az oltási kampányban - tette hozzá.

A tisztifőorvos elmondta, már több mint 31 millió oltóanyagot lefoglaltunk, ebből 2,088 millió érkezett meg. Egy része került eloltásra, a másik része úton van, a 3. részét elraktározták. A Szputnyik két komponense például nem ugyanaz, a 2. adag betárolásra kell hogy kerüljön.

Jó hírként említette, hogy a korábban beérkezett 100 ezer Szputnyikot az NNK felszabadította, a jövő héten oltják

Szputnyikból várjuk az útnak indított 280 ezer adagot, márciusban további Sinopharm érkezik é a Pfizer is hetente szállít.

Eddig több mint 758 ezren kapták meg valamelyik oltás első adagját, több mint 253 ezren a 2. adagot is.

Ha mindenki együttműködik és elfogadja a számára felkínált vakcinát, akkor jövő szerdáig 529 ezer oltást lehet beadni, ami óriási lépés -  hangsúlyozta Müller Cecília.

A 2. oltásra korábban kapott időpontok nem változnak. Az új oltási rend szerint viszont a Pfizer 2. adagját az elsőt követő 35,. napon, az  AstraZeneca 2. adagját a 12. héten adják be. Az AstraZeneca a továbbiakban 18 év felett korhatár nélkül adható, van már adat arról, hogy 80 év felett is hatásos.

Kérdésekre válaszolva tisztázta még:

Az oltási sorrend nem változott, továbbra is cél, hogy a legesendőbbeket megvédjük, és húsvét tájára az eddig regisztráltak megkpják az első adag vakcinát.

A kimaradt egészségügyesek bármelyik oltóponton igénybe vehetik a védőoltást.

A jelenlegi ismeretek szerint  a 2. adag vakcinának ugyanolyan fajtájúnak kell lennie, mint az elsőnek, erre vállalják a gyártók a hatékonysági garanciát. Egy újabb szezonban még nem tudni, hogy milyen vakcinákat fogunk használni.

Vannak kísérletek a vakcinák keveréséről, de ez még a kutatási fázis.