Sokan jártak rosszul a kormány késlekedése miatt

A statisztikai adatokból nem derül ki pontosan, hogy hány részmunkaidős foglalkoztatásra átállított dolgozó kaphatott a kormány kurzarbeit típusú bérkiegészítéséből. Vélhetően sokan maradtak le a támogatásról.
Komócsin Sándor, 2020. november 5. csütörtök, 08:07
Fotó: Getty Images

Megkésve indult, és azóta sem ért el minden érintettet a kormány tavaszi kurzarbeit programja - írja a Népszava. Jóval kevesebben kaptak bértámogatást az összesítések szerint, mint ahányan részmunkaidőbe kényszerültek. Júniusban sorolták át a legtöbb dolgozót részmunkaidőre: ekkor több mint 261 ezren dolgoztak a veszélyhelyzet kihirdetése előtti időszakhoz képest alacsonyabb óraszámban.

Számuk azóta fokozatosan csökkent, ám október elején még mindig 123 ezren voltak a részmunkaidőre átsoroltak, közülük pedig 76 ezer munkavállalónak legalább a felére csökkent a munkaideje - közölte a KSH. Mindez egyértelműen a járványhelyzet számlájára írható, hiszen tavaly még havonta átlagosan csak 7200 dolgozó munkaidejét csökkentették valamilyen okból

Bár a KSH azt írja, hogy ebben az úgynevezett kísérleti statisztikában azok az alkalmazottak szerepelnek, akiknek a munkáltatója március 11. után jelentette be a Nemzeti Adó és Vámhivatalnál (NAV) a korábbi megállapodás szerinti heti munkaidő csökkentését, a részmunkaidőre soroltak létszámát azonban csak az április 27-május 3.-i héttől kezdve közlik. Vagyis onnantól, amikortól már egyszerűbben lehetett igényelni a rövidített munkaidőben dolgozók után a munkahelyvédelmi bértámogatást.

Így nem derül ki a statisztikából: a veszélyhelyzet március 11-i kihirdetése és a kurzarbeit magyarosított változatának elindulása között eltelt bő másfél hónapban hány dolgozónak csökkentették úgy a munkaidejét, hogy ahhoz még nem kaphatott állami bérkiegészítést. Pedig éppen ebben az időszakban álltak le sorra az autógyárak, zártak be tömegesen a szállodák, az éttermek és az üzletek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

totyika, 2020.11.05 16:30

@csaba1002: Egy tuti - Lőrinc barát bizton nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba1002, 2020.11.05 08:51

Ismerek olyat, aki 2 hét fizetetlen szabadságot vett ki júniusban, mert féltette az életét, és máig harcban áll a NAV-al és a munkáltatóval, mert ugyan a munkáltató vállalta írásban az egészségügyi hozzájárulás kifizetését , de a NAV-nak ez mostanáig nem jött át, és fenyegető levelet küldött neki, és tőle követeli a havi egészségügyi hozzájárulást. Taj kártya érvénytelenítéssel, behajtással idegesíti. Könyvelőhöz kellett fordulni, és az ő segítségével a dolog megoldódni látszik. 20 éve dolgozik ott főállásban, de a hivatalnak ez is kevés, mintha nem akarná tudomásul venni. Mekkora kupleráj lehet náluk? Már a Megyei Kormányhivatalig jutott el az ügy, természetesen az ügyfélkapun küldött levélben ők a lakáscímét írták el vastagon. Még szerencse hogy az ügyiratszám nem volt elrontva, így megkapta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html