Policy Agenda: a nyugdíjak egyértelműen veszítenek értékükből

Magyarországon érdemi anyagi támogatás hiányában a tömeges munkanélküliség miatt kialakult jövedelemhiány miatt eddig relatív biztonságban élő családok élete ellehetetlenülhet. A járvány kitörése óta több mint kétszázezren nagyrészben vagy teljesen elvesztették a munkajövedelmüket, és csekély megtakarításaikat is felélték, így elvesztették az anyagi biztonságukat - vélik a Policy Agenda kutatói.
Domokos László, 2020. augusztus 26. szerda, 11:51
Fotó: Pixabay

A kutatók friss prognózisa szerint idén mérséklődik az utóbbi évek jelentős fogyasztás-bővülése, ugyanis az ezt eddig kiváltó dinamikus béremelkedés, hitelezési expanzió, a családvédelmi programmal megalapozott magas fogyasztói bizalom hatása csökken. A növekedést már fékezik a magas lakásépítési-, karbantartási költségek, a lakásbérlés magas szintje és a megindult inflációs folyamat is. Mindenképpen szükséges a vállalati szektor állami támogatása mellett a háztartások megélhetési körülményeit javító intézkedések, pénzügyi segítség is. Különösen fontos annak alkalmazása, hogy az állami segítség munkahely megőrző támogatás formájában segítse a családokat.

A csökkenő foglalkoztatás miatti 2020-ban éves átlagban az átlagkereset 5 százalék körüli mértékben emelkedhet ugyan, de a reálkeresetek csupán 1-2 százalékkal. A nyugdíjak egyértelműen veszítenek reálértékükből, hiszen a nyugdíjprémium elmarad és a nyugdíjas árindex magasabb a növekvő átlagos fogyasztói árindexnél. 2020 végére bár csökkenő mértékű, 3 százalék körüli, de éves átlagban akár az 5 százalékot is meghaladó infláció várható. Így a lakossági fogyasztás mintegy 2,5 százalékkal csökkenhet idén.

A Policy Agenda (PA) által számított 2020 második negyedévi gazdasági fejlődés index (gfi) 0,88 százalékos értéke is jelzi, hogy a bővülés eddigi kiugró növekedése jelentősen visszaesett, szinte valamennyi ágazat, így az exportban alapvető fontosságú ipar teljesítménye zuhant. Az egyensúly további romlására utal, hogy gyorsult a fogyasztói áremelkedés üteme, tovább gyengült a forint. A foglalkoztatottság csökkenése mellett a családi jövedelmek szűkülése is óriási gondokat okozhat.

A most publikált előrejelzés szerint 2020 egészében 8-9 százalékkal eshet a magyar GDP és a 2019-es szint feltehetően csak 2022-re érheti el a gazdaság. A gfi szerint a vállalati gazdálkodás mutatói jelentősen romlottak. Az ipari termelés éves szinten 12-15 százalék közötti csökkenést szenvedhet el, de hasonló lesz az építőipar zuhanása is.

A beruházások a járvány következtében a GDP-nél nagyobb ütemben, mintegy 10 százalékkal eshetnek vissza, ez egy 27 százalék körüli GDP-arányos beruházási rátát valószínűsít. A vállalkozások jelentős része halasztja korábban tervezett beruházását. Az állami beruházások út- és vasútépítése és a Paks-2 beruházás előkészítése mellett a turisztikai beruházások-fejlesztések, a sportlétesítmények építése, valamint a hadsereg korszerűsítési folyamata számít biztos projektnek.

A válsághelyzet alatt jelentős változások történtek a munkaerőpiacon. A foglalkoztatás konkrét munkahelyi feltételei módosultak, a home office, a csökkentett munkaidő, a fizetés nélküli szabadság, a kényszerelbocsátások következtében jelenleg még nem mérhető módon alakultak a tényleges jövedelmi folyamatok. Idén mintegy 3 százalék körüli foglalkoztatáscsökkenésre és ezzel 6 százalékos munkanélküliségi rátára számítanak a PA kutatói.

Az államháztartási hiány elérheti akár a GDP 10 százalékát is. Az MNB júliusban 0,6 százalékra csökkentette az alapkamatot, azaz tovább lazított monetáris politikáján. A forint árfolyama hosszú ideje gyengül, a 2010-es 275,4 forintos átlagárfolyamtól számítva 2020 végére már 25 százalékos leértékelődést jelent a várható 350 forintos (a járvány újabb hulláma esetén még gyengébb) árfolyam. Az alapkamatot a hosszú évek óta tartó alacsony szintjéről a kutatók szerint emelni kezdi a jegybank, bár a monetáris szigorítás feltehetően nem a forint erősödését segíti. A gyengülő forint pedig hátrányosan érinti az emelkedő infláció miatt reálértékéből veszítő magyar fizetéseket is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Nyugati, 2020.08.27 00:50

llaci_52: Ha boszme elvtárs kerül hatalomra fogsz te meg kukazni is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2020.08.26 23:21

"Policy Agenda: a nyugdíjak egyértelműen veszítenek értékükből"

És akkor mi van? Orbán szarik rá! Majd ad mindenféle alamizsnát, élelmiszercsomagot, rezsiutalványt, 15 kiló krumplit, nyugdíjprémiumot normális emelés helyett, a 13. havi nyugdíj lépcsőzetes bevezetése pedig még messze van. A nyugdíjasok pedig továbbra is özönlenek az urnákhoz a Fideszre szavazni, mert nem veszik észre, hogy megvezették őket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

BattMan, 2020.08.26 16:55

Nem is értem azokat, akik kétségbe vonják a tényt - a nyugdíjak folyamatosan veszítenek értékükből. Lassan egy kiló kenyér - normális minőség - egy ezres lesz Mo-n. Persze be lehet vezetni a nyugdíjas fejadagot, akár jegyrendszerre is és lehet jönni a süket dumával is, hogy 65 éven felülieknek ingyenes a közlekedés - valahol. A baj az, hogy az ország szellemi színvonala lesüllyedt a koszos felcsuti boxosok szintjére. Két szellemi nyomorék irányítja az országot. Ha az ellenzék nyer 2022-ben, be kell szántani ezt a helységet, Felcsutat betonba kell önteni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2020.08.26 16:45

no, a maszop egyik független házi elemzője megint megmondta a tutit, érdeklődve várom hogyan überelik őket vértesék... ja nem, leszarom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2020.08.26 15:36

@lauda:
Hű elvtárs ?
Hát ha elvtársakat keresel, akkor csengess be a Lendvai utcába te szerencsétlen nyomorult...XXDDD
Van ott KISZ Titkár, MSZMP tag bőven.....XDDD

Csak a hajdani Elvtársak mára NERtársak, a vörös zászló, meg fosszínű narancsrongy lett....XDDDD

Brezsnyev helyett lett Lukasenka és Putyin...XDDDD

Persze értelek hogy flusztrált vagy..ez a minusz 14% az előző negyedévre...kúúúúúrva kellemetlen..XDDD

...Soros...migráncs..Brüsszel....ezt nyomjátok....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html