Több mint 5000 ember bevonásával készített a koronavírussal összefüggő kérdőíves felmérést az ELTE, amelyből az derült ki, hogy a nők nagyobb arányban követik a megelőző intézkedéseket. A férfiak, főként az idősebbek a maszkviseléssel, távolságtartással kapcsolatos viselkedéseket jobban követik, de nem követik jobban a kézmosással, fertőtlenítéssel kapcsolatos viselkedéseket - idézi az eredményeket a portál.

Kiderült, hogy nem attól viselkedik valaki megelőzőbben, hogy mennyire veszélyeztetett, hanem attól, hogy mennyire tartja súlyosnak a betegséget. Akik egészségesebbnek tartják magukat, egyes megelőző viselkedéseket kevésbé tartanak be.

Jelenleg egy ingermegvonásos, krónikus stresszhelyzet áll fenn, amelyhez életkörülményektől függően hozzáadódhat egy zsúfoltságélmény vagy épp az elmagányosodás érzése - fogalmazott egy videóinterjúban Urbán Róbert, az ELTE PPK Személyiség- és Egészségpszichológia Tanszék vezetője. Arról is beszélt, hogy a társállatok könnyebbé tudják tenni a jelenlegi helyzetet.