Operatív törzs: rövid időn belül tömegessé válnak a megbetegedések, nagyon megnő a laborvizsgálatok száma

A laboratóriumi vizsgálattal igazolt fertőzöttek számának a többszöröse a nem igazolt esetek száma. Még mindig a csoportos megbetegedések idején vagyunk de nagyon rövid időn belül már tömegessé válnak a megbetegedések. Minden gyanús esetet megvizsgálnak a kijelölt laborok, a vizsgálatok száma is nagyon megnő - közölte Müller Cecília országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2020. március 31. kedd, 12:33
Fotó: hirado.hu

Egy nap alatt 46-tal nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel összesen 492 igazolt pozitív esetet tartanak nyilván. Eddig 14 146 laboratóriumi vizsgálatra került sor, már 37 gyógyultat is nyilván tartanak. A járvány 16 halálos áldozata mind krónikus betegséggel küzdött. Róluk ezután a nemük, koruk, és az alapbetegségük is tudható lesz - mondta Müller Cecília.

Az idősek mellett a krónikus betegek is nagyon vigyázzanak magukra, kerüljék a kontaktusokat - figyelmeztetett a tisztifőorvos. Aki betartják az előírásokat, segítenek ellaposodni a járványgörbét - hangsúlyozta.

Tanácsként elmondta, a bezártságban fontos megtalálni az örömet okozó elfoglaltságokat, ne fojtsuk el a rossz érzéseket és hiteles forrásból tájékozódjunk.

Kérdésekre adott válaszaiból kiderült még:

  • Nyugodtan vásárolhatunk a piacon az őstermelőktől, ha betartjuk az eddig is tanácsos higiéniai rendszabályokat. A tojást felhasználásig hűvös helyen, kamrában tároljuk, felhasználás előtt érdemes hypós vízzel is megmosni, leöblíteni és megszárítani. A sonkát és egyéb húsokat pedig gondosan kell hőkezelni, sütni főzni.
  • Az önkéntesek által varrt textil szájmaszk hordható, de egy használat után legalább 60 fokos vízben kell kimosni. A maszknál nagyon fontos, hogy hogyan használjuk, mert ha zavar és többször nyúlunk az arcunkhoz emiatt, az fokozhatja a fertőzésveszélyt.
  • A nyaralóban akkor tartózkodhatnak a tulajdonosok, ha a kijárási korlátozás előtt is ott voltak, a lényeg, hogy mindenki ott maradjon, ahol addig is volt.
  • Több fiatal van a fertőzöttek között, köztük 1-2 egészen pici is. A fiatalok állapota is nagyon különböző, van olyan köztük akinek az oxigén ellátást segíteni kell, de most nincs közöttük lélegeztetett
  • A gyanús eset tesztelését a háziorvos kérheti, egyébként most új eljárásrend készül.
  • A házi karanténban lévő beteg akkor kerül kórházba, ha az állapota ezt indokolja, azaz magas a láza, fullad, légszomja, olyan rosszulléte van, ami mindenképpen kórházi kezelést igényel.
  • A kórházak felülvizsgálták az egészségügyi válsághelyzetre készült terveiket, ha ezen túl kell lépni, azt a tisztifőorvos rendeli el.
  • Az orvosok szakmai felkészítését az ejárásrendek, módszertani levelek és a koronavírus kézikönyv segíti.
  • A fitnesztermeket a fodrászathoz hasonlóan, érdemes lenne előjegyzési rendszerben igénybe venni és nagy gondot kell fordítani a fertőtlenítésre.

Kiss Róbert, az operatív törzs rendőr munkatársa elmondta, hétfőn mind a 108 kórházban munkába álltak a kórházparancsnokok, felvették a kapcsolatot az orvosigazgatókkal és megkezdték a készletek felmérését. Jelentésükből az operatív törzs megállapította, hogy minden intézményben teljes körűen rendelkezésre állnak a védőfelszerelések mind az egészségügyi személyzetnek, mind a betegeknek.

Kérdésre válaszolva kifejtette, a külföldön rekedt magyarok hazaszállítása elsődleges prioritás, eddig 5500 magyar szállítottak haza, a napokban 257 fő érkezik majd az USA-ból és Kanadából, s további 18 szlovák állampolgár hazajövetelét is segítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Archer58, 2020.04.01 09:21

A fidesz népszerűségével (közvélemény kutatás legújabb eredménye) egyenes arányban emelkedik a megbetegedések száma is. Szerintem ez így normális. Itt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.04.01 09:11

Nem értek olyan dolgokat, hogy például az úszók miért mehettek külföldi táborba. Én még mindig soknak tartom a határforgalmat, a nemzetközi közlekedést. Az olasz forgalmat túl sokáig engedték, engedtük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.31 20:32

@na4: "A Balatonon állítólag tömve vannak egyes éttermek a szép tavaszban, és sorban állnak a fagyizókban."

De neked senki sem tiltotta meg hogy bezárkózz a pincébe 3 évre, vagy akár eltemesd magad hisztériádban, Móricka. Akkor miért is akarsz belepofázni hogy mások mit csinálnak?? Elkaptad a hatalmi tébolyt a boxos gazdádtól?

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.03.31 19:53

@na4:
Én ,meg azt mondom ha mindentől megfosztják az embereke és vegetáló lényeket faragnak belőlük akkor nem érdemes élni. Nem akarunk zombik lenni. Fel kell lázadni kimenni az utcára az egész világon és a mai elitet el kell küldeni a pichábs. A maszkokat meg megetetni velük, legalább egyet mindegyikkel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.03.31 17:46

Nem is csoda, ha tömegesek lesznek a megbetegedések. A prolik nem értik, hogy mi történik. A Balatonon állítólag tömve vannak egyes éttermek a szép tavaszban, és sorban állnak a fagyizókban. Hát aki hülye, az megérdemli a sorsát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html