Máris jön az új szabály - valamennyi magyar bankkártyára vonatkozik

Április 15-től a mostani 5 ezer forint helyet 15 ezer forint lesz a PIN-kódos fizetés értékhatára.
Csernátony Csaba, 2020. március 24. kedd, 09:30
Fotó: Shutterstock

Ötezerről tizenötezer forintra emelkedik a PIN-kód nélküli érintéses bankkártyás vásárlások összeghatára április 15-től, ezzel becslések szerint a vásárlások csaknem 90 százalékánál a vevőnek nem kell megérintenie a terminálokat - írja az MTI a Pénzügyminisztérium közleményére hivatkozva, amely szerint az intézkedés is a járvány lassítását szolgálja.

A vírus elleni küzdelem része - többek között - a készpénzmentes fizetés arányának jelentős növelése, a fizikai kapcsolatok minimalizálása a fizetések során. Az 5 ezres limit 15 ezer forintra emelésével 670 millió tranzakciót mentesít a gombnyomkodásról.

A jogszabály módosítása rövid felkészülési időt ad a bankoknak és a kártyatársaságoknak. Az új értékhatár 2020. április 15-től lép életbe. A járványügyi helyzettől függetlenül figyelemmel kell lenni a pénzügyi biztonságra is, így továbbra is él az a biztonságot szolgáló általános szabály, hogy a PIN-kódot időközönként még az érintőkártyás vásárlásakor is meg kell adni, amivel az biztosítható, hogy egy ellopott kártyával ne lehessen korlátlanul visszaélni.

Így a POS terminál 5 PIN-kód nélküli vásárlás után a hatodik vásárlásnál értékhatártól függetlenül ezután is kérni fogja a kódot, vagy akkor, ha kód nélkül annyit vásároltunk egymás után, hogy annak értéke elérte a 150 eurónak megfelelő összeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kovacako, 2020.03.24 11:40

OYlan cím képet kellett volna keresni, ahol az érintés nélküliségen van a hangsúly... itt pont tapicskolja az elad a kártyát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

K_Toth, 2020.03.24 10:24

Ha jól láttam, akkor a közlöny szerint március 25-től érvényes a rendelet, és legkésőbb április 15-ig be kell vezetni mindenhol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html