Müller Cecília: május 18-tól újabb ellátásokat vezetünk vissza

Tovább csökken az új fertőzések, az aktív fertőzések és a kórházban ápoltak száma, a kedvező járványügyi helyzet eredményeként ezért hétfőtől újabb, a járvány miatt leállított ellátásokat vezetünk vissza az ellátórendszerbe - mondta az operatív törzs mai tájékoztatóján Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A korábban felszabadított ágyak harmada visszavezethető.
Szepesi Anita, 2020. május 15. péntek, 11:32
Fotó: hirado.hu

Cikkünk folyamatosan frissül...

Kásler Miklós emberi erőforrásminiszter ma videokonferencián tájékoztatta a kórházak vezetőit, hogy milyen ellátásokat, milyen módon és rendszabályok mellett lehet visszavezetni.

Május 18-tól újraindulhatnak a nem népegészségügyi szűrővizsgálatok, valamennyi foglalkozás-egészségügyi, alkalmassági vizsgálat, alkalomszerű szűrés, szív- érrendszeri megbetegedéssel, szájüregi betegségekkel kapcsolatban is.

A fekvőbeteg-ellátásban kezdődhetnek a tervezhető, elektív műtétek és a kúraszerű ellátások. További cél a krónikus ellátások fokozatos visszavezetése. Fontos, hogy a koronavírusos nem koronavírusos betegségek ellátásában megfelelő legyen az arány, a korábban felszabadított ágyak harmada visszavezethető.

Továbbra is érvényes hogy telefonon kell bejelentkezni.

Az intenzív ágyak fenntartására szükség van, a koronavírus ha csökkenő mértékben is, de  jelen van, a készültséget fenn kell tartani - mondta Müller Cecília. A beutalási rend a jelenlegi marad, ez a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK honlapján követhető.

Alapszabály, hogy kérdőíves megkérdezéssel és előzetes testhőmérséklet méréssel megállapítják, hogy a jelentkező beteg koronavírus-gyanús -e. Ha nem, akkor igénybe veheti az ellátást. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, akkor negatív labortesztre van szükség az ellátáshoz.

Kiemelten törekedni kell a szív- és  érrendszeri betegek ellátásnak visszaállítására, ez az Országos Kardiológiai Intézet koordinálja.

A pénteki járványügyi számokról elhangzott, a járvány kezdete óta 3417 igazolt fertőzöttet regisztráltak, a járvánnyal összefüggésben eddig 442-en, jellemzően idős, krónikus betegséggel küzdők haltak meg, tegnap 6 fő hunyt el. Az új fertőzöttek száma 10 napja alacsony, a gyógyultak száma 1287-re nőtt, 1688-ra csökkent az aktív fertőzötteké, 614-re a kórházban ápoltaké.
46-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az aktív fertőzöttek 58 százalék fővárosi és Pest megyei, azaz a területi eloszlás is kedvezően alakul - mondta Müller Cecília.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A kiskunhalasi mobilkórház az ellátórendszer része, a büntetés-végrehajtás felügyelete alatt.

A gyerekek biztonságos táborozására ajánlás készül.

A nem együtt élő családtagok csak akkor találkozzanak, ha mindenki egészséges.

Korai lenne feloldani az idősotthonokat érintő korlátozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2020.05.15 12:51

A tv felvételek szerint, imponálóan kinéző kiskunhalasi járvány kórházban kezetek-e már Covidos embert ?
Érdekes lenne annak ismerete is,hogy a Királyhágói un. Gerincgyógyászati kórház négy emeletét miért kellett
koronavírusos betegekre átépíteni ? A sajtóban megjelentek szerint, a Korányi kórháznál biztosan jobb körülményeket
alakítottak ki itt ! Hány Covidos beteget kezeltek itt ? E magántulajdonú gerinckórházra is szükség volt a járványhoz ?
Hogyan lett a kórház résztulajdonosa az oligarcha Csányi uraság ? Tavaly is az lett volna ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html