Segélykiáltás érkezett a nyugdíjas szervezetektől

A miniszterelnöknek írt nyílt levélben kérnek pénzügyi segítséget a nyugdíjas szervezetek az alacsony összegből élő idős embereknek - derül ki a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata (MASZSZ) és a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET) közleményéből.
Szabó Zsuzsanna, 2020. március 30. hétfő, 10:10
Fotó: Getty Images

A miniszterelnöknek írt nyílt levélben kérnek pénzügyi segítséget, egyszeri 50 ezer forintot a nyugdíjas szervezetek azoknak az idős embereknek, akik havonta 150 ezer forint alatti nyugdíjból élnek, s kiemelt támogatást azoknak, akiknek a havi 100 ezer forintot sem haladja meg az időskori járadéka.

Egekbe szökő árak

Az aláírók - a Magyar Szakszervezeti Szövetség Nyugdíjas tagozata, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa -, valamint több szervezet szerint ugyanis az idős emberek nagy része kényszerből elköltötte mostanra a havi nyugdíját. A járvány miatt az egekbe szöktek az árak, s ez különösen nehéz helyzetbe hozta főként az átlagnyugdíj alatti összegből élő idős embereket - hívja fel a figyelmet Juhász László, a MASZSZ Nyugdíjas tagozata, valamint a NYUSZET elnöke.

A szervezetek a nyílt levélben azt is kérik Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy a támogatást még áprilisban kapják meg az érintettek. Az érdekvédelmi szervezetek szerint javaslatunk tekintettel van a körülményekre, arra, hogy a gazdaság és a munkavállalók reális igényeinek kielégítését még átmenetileg se akadályozza.

Javasoljuk, hogy minden nyugdíjas, akinek a nyugdíj összege nem haladja meg a havi 150 ezer forintot, kapjon - lehetőség szerint még április hónapban - 50 ezer forint egyösszegű, rendkívüli juttatást. Támogathatónak tartjuk, ha a havi 100 ezer forintot meg nem haladó összegű nyugdíjban részesülők "kiemelt összeget" kapnának. Természetesen a módszer, illetve a részletes szabályok meghatározása kormányrendeletben történik

- olvasható a nyílt levélben.

Juhász emellett leszögezi azt is: ez egy rendkívüli kérelem, amivel nem a helyzet miatt egyelőre "jegelt" rendszerszintű - a nyugdíjreformról szóló - követelésüket akarják kiváltani.

HOZZÁSZÓLÁSOK

Abbe, 2020.03.30 14:14

@Madotati: " többek között az eddig itthon adót nem fizető, hazaköltöző vendégmunkásoknak is."

Innen is nézhető a dolog, ez az érem egyik oldala.
A másik oldal viszont úgy néz ki, hogy a haza utalt euro milliárdok pörgették Európa " motorját"....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Madotati, 2020.03.30 14:06

de hát otthon a sok liszt, és tartós élelmiszer, az nem fogyott el 2 hét alatt.. :)

Nyilvánvalóan nem élvez most priorítást, amikor a megugró munkanélküliséggel vagyonokat kell kifzetni többek között az eddig itthon adót nem fizető, hazaköltöző vendégmunkásoknak is.

Borisz1106, 2020.03.30 12:00

Jaj ne már! Pont a nyugdíjasoknak kell most segítség? Hát persze...
Röhej. Ezek hol élnek? Nyugdíj nem lesz 1 év múlva ha sokáig tart a járvány. Nem csak itt, sehol a világon!

Archer58, 2020.03.30 11:00

A gyerekeiktől viszont nem akarnak egyszeri 50-100 ezer forintos segélyt kérni. Hát nem aranyos?!

BattMan, 2020.03.30 10:37

Orbántól kérnek segítséget??? Orbántól????? Kérnek??? Ennél sokkal keményebben, nyomatékosabban kellene pénzt kérni O1G-től. Néhány pofon, saller, koki elkelne..