Leszállt az a gép, amely Kínából hozott eszközöket - mondta Lakatos Tibor rendőr ezredes az operatív törzs sajtótájékozatóján. Közölte: eljuttatták a kórházakba tegnap a maszkokat és védőfelszereléseket. A pin-kód nélküli érintéses fizetések limitje április 15-től 15 ezerre forintra nő, a megyedi védelmi bizottságok megkezdték a működésüket.

Sok a csaló

Egyre több csaló próbálkozik, magukat hatósági személynek kiadó emberek próbálnak meg pénzt kicsalni idős állampolgárokból, 14 eljárás indult ezek miatt. További 16 esetben rémhírtejesztés, 13 esetben pedig közveszéllyel fenyegetés miatt indult eljárás.

Jelenleg - kedd délelőtti adatok szerint - 4207 ember van hatósági házi karanténban, több mint 28 ezer ellenőrzés volt, ezekből kiderült, hogy egyre többen szegik meg a szabályokat. Összesen 177 szabálytalanságot találtak, emiatt 24 fővel szemben helyszíni bírságot szabtak ki, 137 fővel szemben szabálysértési eljárást indítottak. Több üzlettel szemben is eljárás indult, mert nem tartották be a nyitvatartási előírásokat.

Fiatal nő a kilencedik áldozat.

187-re emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, már 9 fő hunyt el a fertőzöttek közül - mondta Müller Cecília, országos tisztifőorvos. A kilencedik elhunyt egy fiatalabb, számos betegséggel küzdő nő volt.

A várandós kismamák nem tekinthetők magasabb kockázatúnak, mint az átlagos lakosság, bár a várandósság miatt könnyebben elkaphatnak a fertőzéseket - mondta Müller Cecília. Emiatt javasolják nekik is, hogy ne menjenek közösségbe, és mossanak gyakran kezet.

Minimalizálni kell a háziorvosi látogatásokat, változások lesznek emiatt. Az akut légúti betegségekkel jelentkezőket elkülönítik majd a más betegségekkel orvoshoz fordulókhoz. Ezt egy héten belül megvalósítják.

Magyarország két-három hónapos előnyben

Több száz újságírói kérdés érkezett az operatív törzshöz. Sokan nem tartják be sem az ajánlásokat, sem a hatósági utasításokat - mondta Lakatos Tibor. A WHO szerint egyre gyorsabban terjed a járvány. Müller Cecília elmondta: egy fertőzött 2-3 másiknak adja át a betegséget. Magyarország előnyösebb helyzetben van, két-három hónapos előnyben van más országokhoz képest, így képes vagy lassítani a járvány terjedését.

A járvány a tömeges megbetegedések irányába tart Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos. Egyre több intézményt vonnak be a járvány kezelésébe, a háromszorosára fog nőni az intenzív ellátó helyek száma. A laboratóriumi tesztelést a gyanús eseteknél végzik el, járványügyi szakemberek döntik el, ki számít gyanúsnak, az érintettek környezetében lévőket is vizsgálják.

Felfüggesztették a boncolásokat

Az elhunytakat nem tesztelik koronavírusra, a kórboncolást felfüggesztették, hogy védjék az egészségügyi személyzetet. Ha ismerik a halál okát, akkor fölösleges a boncolás, csak nagyon ritkán tesztelik az elhunytakat, ha fennáll a koronavírus-fertőzés lehetősége. Akkor a környezetet is megvizsgálják, ha pozitív a minta.

A tegnap és ma érkezett eszközök fogyóeszközök, folyamatosan vásárolnak újabbakat. Ezeket eljuttatták a kórházakba, minden kórházi dolgozó kap belőlük - mondta Lakatos. A 3 millió most érkezett maszkot elsősorban az egészségügyi dolgozók kapják meg, majd azok a hatóságok, amelyek a védekezésben részt vesznek. A krónikus betegségben szenvedő egészségügyi dolgozókra hasonló szabályokat kell alkalmazni, mint 65 év fölöttiekre, kerülniük kell a közvetlen kapcsolatot a betegekkel.

Müller Cecília arról nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, meddig tart a járvány, a görbe laposítása a cég. A kiürített egyetemi kollégiumok járványkórházzá alakítása egyelőre nincs napirenden, az egészségügyi intézmények kapacitása elegendő.