Szlávik János: várjuk a szeptembert, amikor 1-2 oltóanyag elérhető lesz

Hétfőn indul az érettségi, amin nem kötelező a részvétel, és aminek középpontban a biztonság áll. Sokat tudunk a vírusról, de a pontos terjedéséről még nem eleget. A hétfőtől érvényes új szabályokra a rendőrség is készül. A fertőzésre gyanús, külföldről hazaérkezők kijelölt karanténba kerülnek - hangzott el többek között az operatív törzs vasárnapi tájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2020. május 3. vasárnap, 11:39
Fotó: Napi.hu

Holnap reggel 9-kor kezdődik az érettségi, mintegy 84 ezer diák részvételével. Az idei érettségi különleges, mert elsősorban a biztonsági intézkedéseken van a hangsúly. A részvétel nem kötelező, ősszel is letehető a vizsga, a diákok még holnap reggel is dönthetnek erről.

Csak írásbelit tartanak, a maszkok, kesztyűk megérkeztek az intézményekbe. Maszk viselése a közösségi térben kötelező. A vizsgákra kitámasztott ajtók és nyitott ablakok mellett kerül sor - ismertette a részleteket Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár.

Sok mindent tudunk ma már a koronavírusról, tudjuk, hogy a gyerekek szinte tünetmentesen vészelik át a fertőzést, az idősek tünetei atípusosak, láz helyett, zavartság,  elesettség, fájdalmak jelentkeznek - kezdte beszámolóját Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.  Tudjuk, hogy a vírus mutálódik, változik, ezek azonban az alapvető tulajdonságait nem változtatják meg. Nem tudunk eleget még a pontos terjedéséről, de a bevezetett óvintézkedések elegendőnek tűnnek - fogalmazott Szlávik.

A kezelésről elmondta, tapasztalatokon alapuló módszereket, komoly, hatékony terápiákat, vérplazma terápiát alkalmaznak, s várják a szeptembert, amikor 1-2 hatékony oltóanyag elérhető lesz.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A külföldről hazaérkezők a beléptetés során kötelező egészségügyi vizsgálaton vesznek részt. Amennyiben fertőzés gyanúja áll fenn, kijelölt karanténba kerülnek, ha ez nem állapítható meg, akkor 14 napos hatósági házi karantént rendelnek el számukra.

A kijárási korlátozások közül leggyakrabban az alapos indokkal való lakhelyelhagyás sérül, de a távolságtartást és a vásárlási idősávokat sem mindig tartjuk be.

Aki Németországban dolgozik, hazalátogathat, és mentesül a házi karantén alól, ha bizonyítja, hogy gyógyult, illetve a fertőzés tüneteit nem mutatja, vagy igazolja, hogy legalább 14 napos járványügyi elzárás alatt állt.

A személyes megjelentést igénylő ügyintézések alapos indoknak minősülnek.

A vidéki teraszos vendéglátóhelyek beltéri mellékhelyiségei is használhatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2020.05.03 16:13

Ahogy elnézem a számokat nagy kérdés, hogy hol lesz ez a virus addigra, mert szinte mindenhol 1,5-2 hónap után lefele mennek a számok szeptember pedig még 4 hónap...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

palm, 2020.05.03 14:52

Micsoda látnok! Ő tudja mi lesz szeptemberben...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html