Mától háromszor annyi idő alatt adja ki az állam a közérdekű adatokat

Egy hétfőn kihirdette, keddtől érvényes változás alapján ezentúl háromszor annyi ideje, 45 napja van a válaszadásra az állami feladatot ellátó szervezeteknek.
Domokos László, 2020. május 5. kedd, 11:17
Fotó: Pixabay

Az eddigi 15 napról 45 napra emelkedik a közérdekű adatkérelem válaszadásának határideje egy tegnap este megjelent, keddtől hatályos kormányrendelet értelmében - szúrta ki az Mfor.hu a Magyar Közlönyből. Az intézkedések a veszélyhelyzet megszűnéséig maradnak hatályban.

A eddigi szabály szerint az adatkezelőnek legfeljebb 15 napja volt a válaszadásra, ha teljesültek a formai feltételek (például az adatkérő azonosította magát). Amennyiben terjedelmes adatállományról van szó, újabb 15 nappal nőhetett a határidő. Ezt követően fordulhatott az adatkérő bírósághoz.

A veszélyhelyzettel indokolt módosítás értelmében keddtől 45 napra emelkedett a válaszadás határideje, (ideértve az indokolt esetben szükséges hosszabbítást is), ráadásul a már folyamatban lévő ügyeknél is ezt a szabályt kell alkalmazni.

Emellett ezentúl szóban már nem lehet előterjeszteni a kérelmet (amivel a rendelet szövegéből kihámozhatóan a járvány terjedését igyekeznek megakadályozni) - írta a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Magenta, 2020.05.05 12:35

Kell is az idő, hogy megfelelően khmmm... meg lehessen szerkeszteni az adott iratokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html