Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi júliusokkal összevetve az idei érték alulmúlja a hosszú távú júliusi átlagot (52,8 pont), és nem éri el az elmúlt három év átlagát (53,3 pont). A felmérésben vizsgált részindexek többségükben emelkedtek júniushoz képest, ennek mértéke öt esetben érte el az 5 százalékpontot - adta hírül a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság.

A júliusi 50,8 pont alapján a válaszadók az előző hónaphoz képest immár kedvezőbb folyamatokról számoltak be, négy hónapos szűkülés után. Februárban már néhány válaszadónál érződött a koronavírus-járvány hatása, ami márciusban kibontakozott, és áprilisban erőteljesen meghatározta a mindennapokat, a májusi enyhítésekkel párhuzamosan ugyanakkor a szűkülés üteme lassult és ez a trend júniusban is megmaradt, majd júliusban átfordult egy enyhe ütemű bővüléssé.

A 2020 július havi index nagyobb a júniusi (47,4 pont) értéknél, és a kilencedik legalacsonyabb júliusi érték. Július összességében átlag feletti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júliusoké 52,8 pont).

A termelési mennyiség mutatója nőtt júniusi értékéhez képest, és 50 pont fölé kerülve a termelt mennyiség növekedését jelzi az előző hónappal összevetve, első alkalommal.

Az új rendeléseké is emelkedett, és 50 pont fölé került.

A vásárolt készletek indexe öthavi szűkülés után első alkalommal bővül, enyhe ütemben. Az idei júliusi indexérték az elmúlt évek értékei alapján átlag alatti, és a tizenkettedik legkisebb júliusi.

A foglalkoztatottsági index az elmúlt hónaphoz hasonlóan júliusban is csökkenésre utal, nyolcadik alkalommal egyhavi bővülés után. Az index értéke nagyobb lett júniushoz képest, de átlag alatti értéknek tekinthető, valamint a tizedik legalacsonyabb júliusinak.

A beszerzési árak indexe alacsonyabb lett, és 50 pont alá kerülve árcsökkenést jelez válaszadóink szerint. Ezzel a beszerzési árak ötven hónap növekedés után a szezonális kiigazításnak köszönhetően első hónapja lesznek alacsonyabbak. A mostani ütem 1995 óta vizsgálva a második legkisebb júliusi.

A külpiaci mutatók közül az importindex értéke nőtt júniushoz képest, és 50 pont fölé került. A szezonális kiigazításnak köszönhetően az index négy hónapja jelezte az import mennyiségének csökkenését öthavi bővülést követően, ennek lett most vége első hónapja. Az exportindexnél hasonló a folyamat: nőtt az előző hónaphoz képest, és 50,0 pont fölé kerülve jelzi az export mennyiségének bővülését első hónapja. Az elmúlt öt év 2014 december, 2015 július és 2019 október kivételével növekedést hozott.

Ebben a hónapban elektronikai eszközök, repceolaj és szájmaszk kapcsán jeleztek a cégek jelentősebb áremelkedést. Hiány volt akkumulátorból, csirkéből, elektronikai eszközökből, fali lámpából, gyümölcsökből (barack, szilva), kínai termékekből, melegen hengerelt zártszelvényekből, nem szőtt textilből, ónozott lemezből, speciális eszközökből és vasanyagból. Jelentősebb árcsökkenésről acél, acéllemez, alumínium, karton, kvarchomok és vas esetében számoltak be az MLBKT válaszadói.