Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Magyarország kihagyását azzal indokolták, hogy a magyar kormány hat hete nem szolgáltat fertőzési adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) számára. A portál részletes tájékoztatást kért a külügytől, de csak egy sejtelmes választ kaptak a cikk szerint.

A norvég lazítás június 15-én kezdődött, először egyes északi országokból érkezők mentesültek a kötelező tíznapos karantén alól, a pénteki bejelentéssel azonban azon EU-s, EGT-s és schengeni övezethez tartozó országok előtt is megnyitották a határaikat, amelyekben egy előre meghatározott feltételrendszer alapján kellő mértékben sikerült visszaszorítani a vírus terjedését.

A kötelező karantén abban az esetben kikerülhető, ha az utolsó két hétben 100 ezer főre kevesebb, mint 20 új eset jut, illetve heti szinten kevesebb, mint 5 százalékos a pozitív tesztek aránya.

Bulgária, Horvátország, Magyarország, Luxemburg, Portugália és Románia esetében maradt a karanténkötelezettség, aminek nem minden esetben az, hogy az adott ország nem felel meg valamelyik kritériumnak.

Magyarország az első kritériumnak bőven megfelel - 100 ezer főre mindössze 0,8 megbetegedés jut, ami kiemelkedően jó adat, ennél csak Lettország áll jobban -, a pozitív teszteknél üres maradt a rubrika az Excel-táblában. A megjegyzés szerint azért, mert Magyarország utoljára a 22. héten szolgáltatott erre vonatkozó adatokat az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központnak (ECDC-nek). A másfél hónappal ezelőtti adatszolgáltatásunk a táblázat szerint 0,5 százalékos tesztarányt mutatott, amivel simán teljesítené is az ország a követelményeket.

Adathiányra hivatkoztak Portugália, Luxemburg és Litvánia esetében is, utóbbinál a múlt heti adatok hiányoztak, ezért ott a 25. és a 26. hétről származó adatok átlagát vették alapul. Ezek alapján egyébként Litvániának zöld utat adtak a beutazásra.

A portál a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kért tájékoztatást az ügyben, amelyre az a válasz érkezett, hogy

Magyarország mindig a kölcsönösség alapján jár el, Norvégia polgáraival szemben ugyanazokat az elveket érvényesítjük, mint ők Magyarországgal szemben.