Koronavírus: új fejlemény a remdesivirrel kapcsolatban

A magyar állam átvette a Richter vizsgálati készítményének, a remdesivirnek a teljes készletét, és a gyógyszer nagykereskedelmi vállalaton keresztül leosztja őket a 78 hazai, koronavírusos betegeket gyógyító kórházba, miután az operatív törzs az alkalmazás kiterjesztéséről döntött - mondta az Indexnek Kovács L. Gábor, az egyetemeket és nagy kórházakat tömörítő Hecrin Konzorcium vezetője.
Szepesi Anita, 2020. november 24. kedd, 09:09
Fotó: Getty Images

A remdesivir a Richter által gyártott koronavírus elleni antivirális hatóanyag, melyet eddig klinikai vizsgálat keretében adtak a középsúlyos és súlyos Covid-betegeknek. Az  operatív törzs úgy határozott, hogy ezután az összes, Covid-beteg kezelésével foglalkozó kórházban alkalmazhatják a szert, ehhez viszont ideiglenesen le kellett állítani a klinikai vizsgálatokat, s egy teljesen új irányba kellett elindulni. Ez az úgynevezett indikáció előtti használat, ami egy új irány, egy nagy nyitás - mondta a portálnak Kovács L. Gábor professzor.

A remdesivir alkalmazásához változatlanul szükség van a beteg előzetes beleegyező nyilatkozatára, dokumentálni kell a tüneteket, jelenteni az esetleges mellékhatásokat. A remdesivir klinikai vizsgálatban történt alkalmazását eddig a Hecrin Konzorcium felügyelte, az indikáció előtti használatot viszont a magyar állam irányítja.

Az állam átvette a Richter vizsgálati készítményének teljes készletét, és a gyógyszer nagykereskedelmi vállalaton (Hungaropharma) keresztül leosztja őket a 78 hazai kórházba. (Eddig 15 kórházban alkalmazták a remdesivirt.)

Kovács L. Gábor szerint mostantól az az egyik égető kérdés, hogy a 78 intézmény hatalmas remdesivir igényét hogy sikerül majd kielégíteni.

A Richter még decemberben több ezer ampullányi adagot gyárt le, a következő adaggal február végére készül el. A köztes időszakra a remdesivir eredeti gyártójától, a Gileadtól kellene kellő mennyiségű gyógyszert vásárolni az államnak, egyéb forrás nem lesz.

A szert eddig 540 beteg kapta meg, súlyos, a kezelés leállítására kényszerítő mellékhatást senkinél nem tapasztaltak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Alabástrom Jakab, 2020.11.24 09:19

"Frissített kezelési útmutatójában sem ajánlja a koronavírus gyógyítására a remdesivirt az Egészségügyi Világszövetség: sem enyhe lefolyás, sem kritikus állapot esetén nem látják előnyét a szerrel történő kezelésnek. "
Most akkor ki hülye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html