Tízből átlagosan hét európai polgár (a megkérdezettek 71 százaléka) véli úgy, hogy hazájában széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció, míg Magyarországon a megkérdezettek 87 százaléka vélekedik így.

Európában a válaszadók 70 százaléka, Magyarországon a 80 százaléka szerint a korrupció jelen van az országos közintézményekben, és a megkérdezettek több mint fele (EU: 53 százalék Magyarország: 52 százalék) ugyanígy vélekedik a korrupció jelenlétéről a politikai pártok körében - olvasható az Eurológuson.

Uniós szinten a válaszadók kétharmada, Magyarországon pedig a 80 százaléka nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását. Ugyanakkor mind uniós szinten, mind Magyarország esetében kisebbségben vannak azok, akik úgy érzik, hogy a korrupció kihat mindennapi életükre (EU: 26 százalék, Magyarország 32 százalék).

Úgy az EU-ban, mint Magyarországon az emberek a megvesztegetést, hatalommal való visszaélést személyes nyereség érdekében a politikai pártok, a politikusok és az állami támogatásokat odaítélő köztisztviselők esetében tartják a legvalószínűbbnek. Ebben a kategóriában az egészségügy terén a magyarországi adat lényegesen meghaladja az uniós értéket: előbbi 44, utóbbi 27 százalék. A magyarok számára az EU-s áltagnál lényegesen nagyobb arányban elfogadható, hogy pénzt vagy ajándékot adjanak, vagy szívességet tegyenek a közigazgatás, közszolgálat szereplőinek.