A Transparency International Magyarország (TI) a korrupció elleni küzdelem szempontjából jelentős lépésnek tartja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette a választási eljárási törvény kampányszabályait és a regisztrációra vonatkozó előírások többségét. A TI korábban rámutatott a közleményében arra, hogy a regisztráció a választási kampányra vonatkozó korlátozások megkerülésének eszköze volt. A regisztráció és az önkényes kampányszabályok megsemmisítése azonban még nem számolja fel a kampányfinanszírozásra jellemző korrupciót. A TI ezért továbbra is szükségnek tartja, hogy a pártok a korrupciót növelő és a gazdasági érdekcsoportok tisztességtelen befolyását erősítő kampányszabályok helyett átlátható viszonyokat teremtsenek.

A tisztességes politikai kampány folytatásához a TI szerint meg kell hagyni a lehetőséget arra, hogy mind jogi személyek, mind magánszemélyek támogatást nyújtsanak a jelölő szervezeteknek és a jelölteknek. A támogatásokat és a kiadásokat azonban teljesen átláthatóvá kell tenni, ezért a korrupcióellenes szervezet javasolja a kampányszámla bevezetését és a hirdetési felületek árainak a nyilvánosságra hozatalát. A TI ezen túl fontosnak tartja, hogy a választási eljárási törvény által helyesen 50 naposra rövidített kampányidőszakra vonatkozó szabályt ne lehessen kijátszani. Ezért szabályozni kell a kampányidőszakon kívüli politikai kampányokat is. Meg kell teremteni a pártok érdekében politikai kampányt folytató civil szervezetek pénzügyeinek szigorú átláthatóságát. A számonkérést az Állami Számvevőszék (ÁSZ) ellenőrzési kapacitásának erősítésével tenné hatékonyabbá a TI, a szabályok megsértőit pedig komoly szankciókkal sújtaná.

Amennyiben a kampánykiadások nem átláthatóak, a pártok ellenőrizhetetlen módon használhatnak tisztázatlan eredetű pénzeket kampánycélokra. Hatalomra kerülve pedig már közpénzek felhasználásával jutalmazzák az őket illegálisan finanszírozókat. Így a mindenkori kormánypártok az őket támogató érdekcsoportok számára kedvező döntéseket hoznak például az állami megbízások odaítélésénél. A közpénzek ilyen jellegű felhasználása nem az adófizetők, hanem a hatalom érdekeit szolgálja. Annak érdekében, hogy ez megszűnjön elengedhetetlen, hogy a politikai kampányok forrásai és kiadásai mindenki számára nyomon követhetők legyenek.