A 23 nagyvárost tömörítő szövetség elnöke, Debrecen polgármestere (Fidesz-KDNP) úgy véli, hogy a szövetség közgyűlése "nagyon fontos időpontban" tanácskozik: akkor, amikor azoknak a sarkalatos törvényeknek a megvitatása következik, amelyek közül jó néhány érinti az önkormányzati rendszert.

"Végleges megoldások most még valószínűleg nem születnek, nem is tudnak születni, hiszen a munka közepén vagyunk. Egy biztos: a jelenlegi helyzetben a megyei jogú városok, a magyar nagyvárosok kitüntetett szerepe valószínűleg megmarad, hiszen azok az ország vidéki gazdasági fejlődési motorjai" - fogalmazott Kósa Lajos.
Hozzátette: jelentős mértékben koncentrálódik ezekben a nagyvárosokban a társadalmi, kulturális és humán erőforrás. Egy megyének egy nagyváros a szíve, lelke, motorja, és "ezt nyilvánvalóan nem is szabad gyengíteni".
A megyei jogú nagyvárosokban 2,3 millió ember lakik, az ország népességének csaknem negyede, a fővárossal és az agglomerációval a fele, "ezért is gondoljuk azt, hogy ezt a rendszert inkább erősíteni kell, semmint gyengíteni" - közölte a politikus.

Újságírói kérdésre Kósa Lajos elmondta: az 1600 fenntartó közül 300 tartja fenn az intézmények több mint 80 százalékát, s azokat az ellátottak mintegy 85 százaléka veszi igénybe. A további 1200 fenntartó zömmel kistelepülés, ahol nincsenek meg a szükséges erőforrások. "Van olyan elképzelés, hogy ha a település igényli, az állam átveszi az intézményfenntartást" - mondta.
Az a mostani megoldás ugyanis nem jó, hogy ha egy település nem képes az intézményeinek fenntartásra, átadja őket a megyének, annak pedig át kell vennie, miközben ő sem bír vele, mivel nincs hozzá forrása - tette hozzá.
A Megyei Jogú Városok Szövetségének kétnapos közgyűlésén egyebek között az önkormányzati rendszer reformját, a távhő- és gázdíjszabályozással, valamint a közösségi közlekedéssel kapcsolatos kérdéseket vitatják meg.