Kötelező nyugdíjazás: csütörtökön jön az újabb forduló

A kötelező nyugdíjazás ügyében jövő csütörtökön az intézményvezetőkkel egyeztet az egészségügyi államtitkárság – mondta Szócska Miklós államtitkár vasárnap este a Hír TV Kontraszt című műsorában.
MTI, 2013. január 14. hétfő, 06:12
Fotó: Napi.hu

A közszférában alkalmazandó nyugdíjpolitikai elveket rögzítő kormányhatározat értelmében a tárcavezetőknek és a Miniszterelnökséget vezető államtitkárnak január 31-i határidővel kell intézkedniük azok munkaviszonyának megszüntetéséről, akik betöltötték a rájuk irányadó nyugdíjkorhatárt, továbbá megszerezték az öregségi nyugdíjhoz szükséges szolgálati időt.

A határozat viszont azt is rögzíti, hogy ha a foglalkoztató különösen fontos érdeke vagy a költségvetési szerv alaptevékenysége indokolja, akkor a munkáltatói jogok gyakorlója - a kormány véleményének kikérése után - dönthet más közalkalmazott, illetve kormánytisztviselő vagy kormányzati ügykezelő továbbfoglalkoztatásáról is.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár múlt szerdán két órán át egyeztetett az egészségügyi dolgozók szakmai érdekképviseleti szerveivel. Az egyeztetés után azt mondta: hat-hétezerre tehető azoknak az egészségügyi dolgozóknak a száma, akiket érint a kötelező nyugdíjazás rendszere. Ők egyénileg, szervezett eljárás keretében folyamodhatnak a nyugdíjazás alóli felmentésért - mondta Szócska Miklós.

Az államtitkár a Hír TV-ben vasárnap azt mondta: szeretnék elkerülni a "számháborút" ezért az államtitkárság rendelkezésre álló adatait eljuttatta a kórházaknak, s a szakmai szervezetekkel is megosztják majd, hogy összevethessék a számokat. Szócska Miklós azt mondta: a kötelező nyugdíjazásban érintettek felmentését szervezett formában, "megnyugtató módon" rendezik majd. Az államtitkár szerint a szakmai szervezetek számára is látható, hogy a technikai részletek megoldhatók. Arra a kérdésre, hogy lesz-e elég kapacitás az egyéni kérelmek elbírálására, azt mondta: kell legyen elég kapacitás. Megjegyezte, hogy tavaly is egyéni bérszámfejtés alapján kapták meg a dolgozók béremelésüket.

Szócska Miklós kiemelte: feladata nemcsak az, hogy a nyugdíjkorhatárral összefüggő kérdéseket rendezze, hanem meg kell tudnia mondani, hogy a magyar egészségügyben hány orvosra és szakdolgozóra van szükség. Mint mondta: azt magabiztosan ki meri jelenteni, hogy a jelenleginél több orvosra és arányában több szakdolgozóra van szükség. Tehát álláshelyek nem szűnnek meg - szögezte le az államtitkár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

StoneHeart, 2013.01.14 11:46

@bertalaszlo: Ön bátor ember. Én egyiket sem kérném.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.01.14 11:34

Az eü-ből ömlik a zsuzska a narancs szegfű bárókhoz..milliárdos pacsi, az Afganisztánban otthagyott kórházzal mi van? Nem kellene leszerelni és haza hozni..?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.14 11:11

Vagdalkozás folyik számok és tények nélkül.
Egy tényt ismerünk: uniós átlagnak megfelelő orvosszámmal rendelkezünk.
További tények: az uniós átlagot meghaladó kórházi ágyszámmal rendelkezünk.
Ami rosszabb az uniós átlagnál: az ápolói létszám.
Az orvosoknál történt bérrendezés az ápolóknál nem.

Éger István hozza nyilvánosságra, hogy pontosan mennyi a kamarai taglétszám.
Mennyi szakorvos van és mennyi rezidens.
A szakorvosok és rezidensek bontásában hozzák nyilvánosságra, hogy mennyien dolgoznak állami szerződéssel és mennyien a magánszférában.
Az állami foglalkoztatottak közül mennyien dolgoznak mellette egyéb más állásban és mennyi órában.
A rezidensek mennyit ügyelnek. A szakorvosok mennyit ügyelnek.
Az adatokból egyértelműen megállapítható lenne:
- Van-e elég orvos a rendszerben
- Van-e elég rezidens a rendszerben
- Az uniós kötelező (!) munkaidő előírások be vannak-e tartva
- Szükség van-e a tovább foglalkoztatásra
- Mi is a rendszer hibája

Öntsenek tiszta vizet a pohárba.
Rigmusokat mindenki tud szajkózni. Főleg az ellenzék. Főleg a laikusok. Főleg a rendszer hibájából élő kiskirályok.

A rezidensek válasszanak maguk egy valódi vezetőt - Papp Magor már úgysem rezidens - aki végre az érdekeiket képviseli kő keményen.
Követeljék ki a keretszámok átalakítását (nem bővítését!), a kötelező gyakorlatok átalakítását a megfelelő módra, kötelező oktatást és gyakorlatokat, az ügyeleteket követeljék meg tőlük kizárólag szakorvos fizikai jelenléte mellett. Tiltsák meg számukra a bármiféle (mentő, orvosi ügyelet, szakrendelői, háziorvosi, kórházi) önálló munkavégzést.

Ezek bevezetéséhez kő kemény reformok szükségesek:
- Kórházi rendszer központosítása
- A szakrendelői kompetencia bővítése
- A szakorvosok nyugati módra való foglalkoztatása: kötelező ügyeletek, oktatás a munkakörhöz kötötten (az eredeti Hippokratészi eskünek megfelelően).
- A szakdolgozói, ápolói képzés azonnali reformja, kompetenciaköreik meghatározása, bővítése.
- A szakdolgozói elmaradt bérkompenzáció azonnali bevezetése és fizetésemelés
- A rendszer bizonyos (felőlem az elavult gdp is lehet) gazdasági változóhoz kötött éves kötelező minimum állami támogatása Alkotmányba rögzítve
- A megbukott Semmelweis-terv helyett az ágazat képviselőivel közösen megszerkesztett, kidolgozott új terv

Szócska helyett egy kemény, tökös valakit aki ha lehet ne is orvos végzettségű legyen! Egy statisztikus-közgazdász aki ért a valós és életben hasznosítható adatok bekérésére és elemzésére majd a változtatások kiadására és ellenőrzésére megalkuvás nélkül.
Ideje felébredni!
Most már azok kapjanak jogokat akik az igát húzzák a feudalista kiskirályok meg menjek csak külföldre majd ott megmutatják mi is az elvárt munkamorál, teljesítmény. Szócska az eü.-i holdudvar kiskirályainak a képviselője.
Távozzon és örüljön, hogy ő sem lesz elszámoltatva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bertalaszlo, 2013.01.14 10:57

@StoneHeart: Inkább mégis bevállalnán a 40 éves fáradt sebészt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

StoneHeart, 2013.01.14 10:26

@bertalaszlo: Azok már nem műtenek. Szakrendelőkben dolgoznak, stb. De az sem megoldás, ha 40 éves sebész 24 órás ügyelet után, mikor aludt 3 órát áll oda megműteni. Szerintem ilyet sem szeretne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html