Közel 10 milliárd forint előleggel segíti az EU a magyar járványügyi vészhelyzet kezelését

A koronavírus okozta gazdasági nehézségek, valamint természeti katasztrófák miatt 823 millió euró uniós segítséget nyújt az EU nyolc tagállamnak, köztük Magyarországnak is – idézi az Európai Parlament Magyarországi Kapcsolattartó Irodája közleményét a Telex.
Szepesi Anita, 2020. november 24. kedd, 12:05
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A támogatás legnagyobb részét, 692 millió eurót Horvátország kapja a márciusi földrengés utáni újjáépítésre és a koronavírus-járvány kezelésére, Lengyelország pedig több mint hét millió eurót kap a Podkarpackie régiót sújtó júniusi áradások utáni helyreállításra.

Magyarország, Németország, Írország, Görögország, Spanyolország és Portugália 124 millió euró előleget kap a koronavírus-járvány okozta vészhelyzet kezelésére a portál beszámolója szerint.

Az EU most először használja a szolidaritási alapot a koronavírus okozta helyzet finanszírozására. Az alap felhasználásának szabályait idén módosították azért, hogy egészségügyi vészhelyzet esetén is segíthessen az EU.

Összesen 19 ország (Ausztria, Belgium, Horvátország, Csehország, Észtország, Franciaország, Németország, Görögország, Magyarország, Írország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Lengyelország, Portugália, Románia, Szlovénia és Spanyolország) és három tagjelölt ország (Albánia, Montenegró és Szerbia) kért segítséget a koronavírus-járvány hatásainak enyhítésére.

Az egyes országoknak kifizetendő összegek részletes lebontása a Parlament jelentéstervezetében és a bizottsági javaslatban található. Magyarország a beérkezett kérelmei teljes elbírálásáig 26,6 millió euró előleget kap, ami nagyjából 9,6 milliárd forintnak felel meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK