Közepes EU-elnök Magyarország

Martonyi János külügyminiszter szerint a magyar EU-elnökség legfontosabb eredménye, hogy megerősödött az ország önbizalma, és kifelé is bebizonyították, hogy képesek megoldani ezt az uniós feladatot, ami nagymértékben növeli Magyarország érdekérvényesítő képességét.
NAPI, 2011. június 17. péntek, 15:45
Fotó:

A tárcavezető a Külügyek Tanácsa, az Általános Ügyek Tanácsa és az Európai Tanács jövő heti, brüsszeli ülései előtt tartott háttérbeszélgetésen azt mondta: természetesen a hibákról is beszélni kell, és a tanulságokat le kell vonni, de úgy látja, megfelelően állították össze a félév programját, és mivel azt "döntően az uniós agenda diktálta, nem voltak nagy választási lehetőségek" - írta az MTI.

A külügyminiszter a jövő heti ülések egyik legfontosabb témájának a gazdasági kérdéseket nevezte, mint mondta, az a fontos, hogy milyen üzenetet közvetítenek a piacoknak és a közvéleménynek.

Az európai szemeszterrel kapcsolatban úgy fogalmazott, minden tagállam értékelésből és ajánlásokból álló, országspecifikus véleményeket kap. Magyarország öt ajánlást kap, ezzel a középmezőnybe tartozik - közölte Martonyi, hozzátéve: ebből két-három intézkedést egyébként is végrehajtottak volna.

A gazdasági kormányzást erősítő hatos jogszabálycsomag kérdése még nyitott, de "a tétet lassan-lassan mindenki megérti" - véli a külögyminiszter. Úgy látta, fontos, hogy a "közösségi módszer" bizonyítson, mert ha ez nem működik jól, néhány tagállam esetleg azt a következtetést vonhatja le, hogy érdemesebb kormányközi eszközöket választani.

Ami eddig történt a horvát csatlakozási tárgyalások ügyében, az "rendkívüli eredmény" - értékelt Martonyi. Úgy véli, eleinte rosszak voltak a kilátások, de az elmúlt néhány hónapban felgyorsult a munka. Az elnökség is minden lehetséges eszközt igénybe vett ezért a célért.

HOZZÁSZÓLÁSOK