Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Index birtokába jutott az a kormányzati előterjesztés, amely a közigazgatásból kirúgni tervezett munkavállalók újbóli elhelyezkedését segítő intézkedéscsomagot tartalmazza. A Karrier Híd névre keresztelt programban többek között szerepel a sajtóban korábban megszellőztetett információ, miszerint a közszféra hiányszakmái felé irányítanák az elbocsátott embereket.

Az első javaslat szerint az elbocsátottak újbóli alkalmazását szociális hozzájárulási adó-kedvezménnyel segítenék, mivel várhatóan lesznek olyan kormánytisztviselők, akiknek jogviszonya az öregségi nyugdíjra való jogosultság megszerzését megelőző öt éven belül szűnik meg. A következő pont az úgynevezett Restart up, vagyis a segítségnyújtás saját vállalkozás indításához. A leírás szerint a piacképes tudással rendelkezők lehetnek ennek a célcsoportja. Szintén beléphetnek a programba azok, akik nem a közszférában használt tudásukra, hanem például meglévő hobbijuk által szerzett ismeretekre, tapasztalatokra építve indíthatnak vállalkozást, vagy családi céget vinnének tovább - írta az Index az előterjesztés alapján.

A harmadik pont a közszféra hiányszakmái felé irányítás, ez praktikusan főleg a szociális ágazatot és az egészségügyet jelenti. A negyedik javaslat szerint képzésre, átképzésre lennének jogosultak az elbocsátottak. Ezt elsősorban olyan uniós operatív programokból kívánják finanszírozni. Az utolsó ötlet az ingyenes munkaerőpiaci szolgáltatások biztosítása, ezzel próbálnák segíteni az elhelyezkedést a versenyszféra által kínált munkakörökben, "megelőzve azt, hogy egy hosszabb időtartamú álláskeresés esetén a közfoglalkoztatásba lépjen be az érintett személy" - idézi a dokumentumot a portál.

A kép forrása: Pixabay