Merre tovább, infláció? Így látják az elemzők

A magyarországi infláció immáron harmadik hónapja lassul és augusztusban megközelítette a 3 százalékot. A folytatás kapcsán eltérő a piaci elemzők véleménye. Az MNB monetáris tanácsa egyelőre biztosan kivár.
Domokos László, 2019. szeptember 10. kedd, 12:28
Fotó: Stocksnap

A piaci várakozásnál mérsékeltebb ütemű áremelkedés három fő tényezőre vezethető vissza. Egyrészt csökkent az élelmiszerek inflációja, amelyet elsősorban a zöldségek, valamint a kávé áresése vezérelt. Emellett a KSH felmérése szerint az üzemanyagok ára is csökkent augusztusban. A dohánytermékeknél pedig alacsonyabbnak bizonyult a júliusi jövedékiadó-emelés áthúzódó hatása - kommentálta a KSH friss adatait Virovácz Péter, az ING Bank Zrt. vezető makroelemzője.

A forint augusztusi gyengülése nem látszódik a fogyasztói árak alakulásában, a tartós fogyasztási cikkek ára az előző hónaphoz képest minimális csökkenést mutat. A szolgáltatások áremelkedése folytatódott, éves összevetésben továbbra is 2,8 százalékos a termékkör inflációs mutatója. Ezen belül két számjegyű drágulást mutatott ki a KSH a lakbér és a lakásjavítás, -karbantartás soron. Az infláció csökkenése mögött főleg szezonális és egyedi hatások húzódnak meg, ezért az éves bázisú maginflációs mutató változatlanul 3,7 százalékon áll.

Az elemző szerint a monetáris politika szempontjából a mai adatok kifejezetten megnyugtatóak, hiszen alátámasztják a jegybank arra vonatkozó várakozását, hogy az infláció fokozatosan mérséklődő pályára áll 2019 második fél évében. Mivel az inflációs trend nem indokol változást a monetáris politikában, a fókusz most áthelyeződik a nagy jegybankok (ECB, Fed) soron következő döntéseire, ami hosszabb távon akár befolyásolhatja az MNB nézeteit is.

Amennyiben az adószűrt maginfláció az MNB várakozásainak megfelelően alakul, a monetáris tanács (MT) kivárhat a monetáris kondíciók normalizálásával, amit a külső környezet, a nagy jegybankok, valamint a globálissá váló monetáris enyhítés és kamatcsökkentések is támogatnak. A monetáris kondíciók várható tartása, majd hosszabb távon igen lassú szigorítása azonban elég lehet a forint erősödéséhez, mivel a nemzetközi kondíciók közben enyhülnek, amit erőteljesen fokoztak az ECB legutóbbi bejelentései is - véli Suppan Gergely, a Takarékbank Zrt. vezető elemzője.

Várakozása szerint az üzemanyagok tavaly év közepétől látott magas bázisa miatt azonban az őszi hónapokban pedig megint 3 százalék közelébe kerülhet, majd decemberben az üzemanyagárak tavaly év végi beszakadása miatt ismét 4 százalék közelébe ugorhat, így éves átlagban 3,4 százalék lehet az infláció a tavalyi 2,8 százalék után.

Kettősség látszik: a belső kereslet felfelé hajtja az inflációt, míg az importált termékeknél alacsonyabb árnyomás látható - állapította meg Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője. Véleménye szerint az egyik legfontosabb kérdés inflációs szempontból, hogy az elmúlt hetekben beérkező termésadatok alapján a nyers élelmiszerek ára hogyan alakul és ez mennyire épül majd be a feldolgozott élelmiszerek árába. Szintén kérdés, hogy a szolgáltatások iránti kereslet hoz-e áremelkedést. Várakozása alapján októberben érkezhet a mélypont, ekkor 3 százalék körül lehet az infláció, novemberre-decemberre gyorsulás várható és így az év végén 3,8 százalék körül alakulhat a mutató. A mostani kilátások alapján az idei éves átlagos infláció pedig 3,4 százalékos lehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.09.11 08:52

@znojmo:
Te stadionmániás majom!
Mi lesz veled ha megépül az összes tervezett stadion?
Mit fogsz majd vartyogni?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.09.10 15:38

A forint is annyit ér mint a magyar futball. a stadionok elb****tt pénz!
Szerezze be tűzifáját ha bontják majd az csúti pályát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2019.09.10 15:34

@Fricibacsi3:
Frityi te vén hülye, még a szóhasználatod is ostobaság. nem érted te a demokráciát. Egyszer egyik párt nyer másszor a másik.
Ti a nagy vezért tudjátok csak elképzelni, lehetőleg olyat aki kategorizálja az embereket, Führer, Duce, Mao, Sztálin, és ORBÁN!
A baloldal nem bukott, de a Führerrel saját golyója végzett, a Ducét levizelték, Sztálin atyátok, a saját piszkában fetrengett stb.
Orbán vezér futballistáit legyőzték stadionjait beerdősítjük, közben a "nélküled" című kesergőt játsszák köcsögdudán...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.09.10 15:00

@OV:
"a hatalom természete meg mindig ugyanaz"

Anarchiát akarsz?
Ugyanis ha hiszel saját (idézett) szavaidban, akkor számodra semmilyen kormány se felel meg...
"a hatalom természete meg mindig ugyanaz"
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.09.10 14:53

Kedves Fricibacsi3!
Nick nevéből levezetve gondolom Ön nyugdíjas-inaktív korú...és mint ilyennek, tudnia kéne, hogy MINDEN párt és kormány a kiadási oldalon farag le, így nyugdíjszerű ellátásokon is(lásd a rugalmas nyugdíjkorhatár eltörlése, kiszámítási módok stb) illetve minden állam, párt csupán SZAVAZATMAXIMALIZÁLÁSI céllal tekint erre a társadalmi rétegre...
Ezt Önnek nagyon jól kéne tudnia, így illenők lenne, KÖVETKEZETES, ÁRNYALT, KRITIKUS hozzászólást produkálnia(tudja általános iskola alapozó szakaszában tanítjuk ennek képesség-és készségszintjét)
Ahogy Ön fogalmazott MINDEN kormány elvesz a nyugdíjasoktól...csak a tálalás más :))
Most a náci, elmebeteg, állat vezérünknél: mert "brüccsel", Soros, mélymagyar függetlenség lábaköz nyáladzások és sorolhatnánk...csak a kommunikáció más kedves Fricibácsi :)))...a hatalom természete meg mindig ugyanaz...azt már ennyi idősen tudnia és megtapasztalnia kellett! :))
Ön vígan örül annak, hogy elmebeteg állat vezére kirabolja...de hogy más tegye...azt már "nehogymán"...úgyhogy hozzászólása hiteltelen :))
Remélem megértette!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html