Külföldön is jobban megéri kártyával vásárolni

A MasterCard szerint külföldön is jobban megéri bankkártyával vásárolni, mint készpénzzel, emellett az előbbi használata jóval biztonságosabb.
MTI-Eco, 2013. február 9. szombat, 09:18
Fotó: Napi.hu

A forint euróhoz viszonyított gyakori árfolyamváltozását szemlélve sokakat foglalkoztat a kérdés, hogy készpénzzel vagy bankkártyával éri-e meg inkább külföldön fizetni. A nemzetközi kártyatársaság 2013 januárjában hét különböző bank által kibocsátott, forintszámlához kapcsolódó betéti és hitelkártyával végzett próbavásárlásokat egy szlovéniai üzletben. Elsősorban arra volt kíváncsi, hogy a fogyasztó készpénz vagy bankkártya használata esetén járt volna jobban a teszt napján.

Mivel a kártyás vásárlás a legtöbb banknál továbbra is díjmentes mind belföldön, mind külföldön, a kérdés az volt, hogy kedvezőbb-e a kártyás vásárlás váltási árfolyama, mint a készpénzváltásé - jelezte Kovács Szabolcs, a MasterCard vezető ügyfélkapcsolati menedzsere a társaság közleményében.

A próbavásárlás napján minden egyes kártyás vásárlás elszámoláskori euróárfolyama jobb volt, mint az adott bank valuta eladási árfolyama, de több olyan bank is volt a tesztben, amely még a devizaárfolyamnál is jobb árfolyamon számolta el a kártyás vásárlást.

A teszt napján (január 17-én) külföldön vásárolva átlagosan 297,5 forintba került egy euró, ugyanezt a banki pénztárban átlagban 302 forinttért lehetett megvenni, így aki aznap bankkártyával vásárolt külföldön, eurónként több mint 4 forintot spórolt.

Az összehasonlításban nincs benne a készpénzfelvétel díja, ami külföldön többnyire költséges - emelte ki Kovács Szabolcs. A külföldi pénzfelvétel díja bankonként eltérő, mértékét minden esetben a kibocsátó bank határozza meg. Erről minden esetben tájékozódni kell az utazás megkezdése előtt.

A forint-forint alapú összehasonlításon túl a külföldi utazás tervezésekor nem szabad elfeledkezni arról, hogy a kártyahasználat jóval biztonságosabb módja a fizetésnek, mint ha nagyobb mennyiségű készpénzt hordanánk magunknál. Ha a készpénz elveszik vagy ellopják, nem szerezhetjük vissza, míg a bankkártya könnyen letiltható, s nem várt kiadásokat is fizetni lehet vele.

Ráadásul - mint a kártyatársaság közvélemény-kutatásaiból kitűnik - rendre jóval nagyobb összeget váltunk, mint amire utazásunk során szükségünk lehet. Ennek eredményeképp még egyszer "veszítünk" az árfolyamon, amennyiben visszaváltjuk a valutát, továbbá az utazás alatt magunknál tartott készpénz nem is kamatozik. Gyakran azonban inkább elköltjük, mint hazahozzuk a zsebünkben lapuló aprópénzt, kis címletű papírpénzt, és olyan terméket is megvásárolunk, amire egyébként nem lenne szükségünk.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

pali44, 2013.02.09 15:44

Nagyon csal a teszt, ha a kártyás vásárlás átváltási árfolyamát a banki eladási árfolyammal hasonlítjuk össze.
A cikkben szereplő 302 forintos banki eladási árfolyam esetén a pénzváltók kb 294-295 forintos eladási árfolyamot jegyeznek amikoris nagyobb összegnél még az alku lehetősége is megvan.
Nem nagyon hiszem, hogy tömegek vásárolnak valutát a bankokban amikor a pénzváltók árfolyama általában 4-6 forinttal kedvezőbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html