Külügy: vasárnap este érkeznek haza Vuhanból a magyarok

Tünetmentesek azok a magyarok, akik elhagyták Vuhant - nyilatkozta Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért felelős államtitkára az MTI-nek. A hét embert a Szent László kórházban, karanténépületében helyezik el.
Domokos Erika, 2020. február 2. vasárnap, 17:10
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Nem sokkal fél 3 után megérkezett Franciaországba az a repülő, amely mások mellett azt a hét magyar állampolgárt is hozta, akik úgy döntöttek, hogy szeretnének hazatérni a lezárt kínai tartományból.

A hét magyar közül öten voltak Vuhanban, ketten másik városban. A nehéz közlekedés ellenére mindannyian időben odaértek a találkozási ponthoz, ahonnan elvitték őket a repülőtérre. Még indulás előtt két - kínaiak és franciák által végzett - orvosi vizsgálaton is átestek. Ennek eredménye szerint mindegyik magyar jól van. A leszállás után sincsenek tüneteik, fáradtak, de jól vannak.

A magyarokat a Magyar Honvédség repülője hozza Budapestre még vasárnap, valószínűleg késő este érkeznek meg. Az országos tisztifőorvos és az egészségügyi kormányzat irányítása mellett a mentőszolgálat fogadja őket, és a budapesti Szent László Kórházban lesznek elkülönítve megfigyelés alatt.

Karanténba kerülnek a hazatérők
A Dél-pesti Centrumkórház (a volt egyesített Szent Imre és Szent László kórház) erre a célra kijelölt különálló épületébe szállítják a Vuhanból hazatérő magyarokat - közölte az MTI szerint Müller Cecília, az országos tisztifőorvos vasárnap. Katonai repülőgép hozza Budapestre a hazaérkező hét magyart, akiket a leszálláskor az Országos Mentőszolgálat két, egyenként hétszemélyes szállítójárműve vár majd, amelyek a napi mentésben nem vesznek részt. A hazatérők az utolsó információk szerint egészségesek, a betegség semmiféle tünetét nem mutatják - mondta az országos tisztifőorvos. A hét embert az osztály karanténépületében helyezik el. Mivel ismereteik szerint a koronavírus lappangási ideje átlagosan 5, legfeljebb 14 nap ezért a hét embert két hétre helyezik karanténba - mondta Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még vasárnap jegyzékben fejezi ki köszönetét Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszternek a magyar állampolgároknak nyújtott segítségért - közölte az MTI szerint Menczer Tamás.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat.

A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben. Kínában a legutóbbi, vasárnapi összesítések szerint több mint 13 ezer ember fertőződött meg, és 300-nál is többen meghaltak.

A vírus további 20 országban jelent meg, halálos áldozatot Kínán kívül egyelőre csak a Fülöp-szigeteken szedett, ott egy kínai állampolgár halt bele a súlyos tüdőgyulladást okozó fertőzésbe.

HOZZÁSZÓLÁSOK