Küszöbön az első devizahiteles csomag - íme, néhány részlet

Már a jövő hét végéig megszületik a törvény a devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezőknek járó pénz-visszatérítésről, ami a Kúria múlt heti döntéséből egyenesen következik - közölte Gulyás Gergely az Origón olvasható interjújában, amit a Portfolio.hu szemlézett. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy az elévülési idő miatt az elmúlt 5 év jogtalanságait (árfolyamrés, egyoldalú kamatváltoztatások) rakják helyre. A Fidesz frakcióvezető-helyettese azt ígérte, hogy év végére nem lesz devizahiteles Magyarországon - erről a második lépcsőben, szeptemberben születhet döntés.
portfolio.hu, 2014. június 25. szerda, 09:59
Fotó: Reuters

Gulyás Gergely Parlament Televíziónak adott, az Origón olvasható interjújából kiderül:

  • A parlament utolsó, július 4-ei ülésnapjáig tenni akarnak a devizahitelesek érdekében, szemben a korábban tervezett őszi időponttal. Valószínűleg nem egyetlen törvénnyel, hanem több törvénnyel oldják meg a devizahiteles problémát, ebből a mostani az azonnali segítségnyújtás szakasza lenne szándékuk szerint.
  • A mostani döntés a Kúria múlt heti jogegységi határozata alapján viszonylag könnyű a törvényhozás számára: az árfolyamrés visszajár az ügyfeleknek, és az esetek szinte mindegyikében az egyoldalú kamatemelés is jogellenes volt. Ezzel elkerülnék, hogy perek tízezrei induljanak, amelyek eredménye egyébként is előre garantált.
  • A visszajáró pénz teljes összegét nem ismeri a kormány, és nem tudják, mennyire helytállóak a 400 milliárd forint körüli összegekről szóló becslések. Az MNB-nél vannak azonban olyan adatok, amelyekből kiszámíthatók a következmények.
  • A döntés azokra is kiterjed, akik bár ingatlanfedezet mellett, de nem lakáscélra vették fel a hitelüket (szabad felhasználású jelzáloghitelek).
  • Akinek már lezárult a hitele, azoknak egy összegben fizethetik ki a pénzt, akinek nem, annak a tőketartozása csökkenhet. A lehető leghamarabb szeretnék ezt végrehajtani. Az árfolyamgátba már belépett ügyfeleket és azokat is érinti ez, akiknek az elévülési időn belül járt le a hitele.
  • A "károsultak szervezeteivel érdemes egyeztetni, ebben a két pontban a bankokkal olyan nagyon nagy egyeztetésekre nincs szükség", igaz, a bankszövetség véleményét meghallgatják
  • Idén véglegesen lezárnák a devizahiteles ügyet, kivezetve a devizahiteleket a piacról. "Mindaz, amit nem tudunk most megoldani a rendkívüli ülésszakban július elejéig, arra a frakció a szeptemberi frakcióülésén szeretne végleges, egyértelmű választ adni." Erről széleskörű egyeztetést terveznek.
  • Azoknak is szeretnének megoldást találni, akik jelentős késedelembe estek, és az eszközkezelő nem megfelelő megoldás számukra. A felvett hitelösszeget mindenképpen ki kell fizetniük. Remélik, lesznek, akik ismét fizetőképessé válnak majd.
  • Nem kizárt, hogy az állam is szerepet vállal a devizahitelek kivezetését célzó csomag végrehajtása során a tehermegosztásban.
A Portfolio becslései szerint az 5 éves elévülési idő figyelembe vételével nagyjából 350 milliárd forintnyi egyszeri teher sújthatja a bankszektort a jogszerűtlenségek "visszacsinálása" miatt, továbbá több mint 40 milliárd forintos évi bevételkiesés érheti a szektort a kamatcsökkentések miatt, amennyiben az összes devizahitelre kiterjed a mostani döntés. Az OTP részesedése a terhekből valahol 20 százalék környékén lehet.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2014.06.26 07:12

@zappara:

Világválság? Mire gondolsz? Semmi baj nem volt a világgal, amíg ezekről a "bankároknak nevezett szarkupacról" ki nem derült, hogy csaltak, pénzt mostak és hazárdíroztak. Ezek miatt a szemetek miatt lett ami lett, erről az emberek nem tehetnek.

Ha megnézed a 100 évvel ezelőtti helyzetet Amerikában, ez a "válságnak nevezett valami" akkor is ott kezdődött és söpört végig. Wall Street..

Bankár vagy? Moslék gazember vagy - akár magyar, akár svájci, akár amerikai...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.26 06:12

@zappara:

ha már a lakások számánál tartunk, amikor a devizahitelesek tüntetnek..van ott egy pasi, állandó szereplő és az egyik leghangosabb..cc 50 lakást vásárolt devizahitelre..
majd megszakad a lelkem, annyira sajnálom
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.26 06:11

@RealMan:

De ennyi ember már nem blindre ment, itt szervezett csalás volt.
maga a világválság is az volt? ugye? ne zavarjon amúgy ez az apróság, hogy közbejött ez a "pitiáner" dolog
mellesleg, amikor agyra-főre vették fel a devizahitelek, akkor én is vettem fel hitelt, forintban..vállalva ezzel a céltábla szerepét...mivel cc kétszer annyi volt a törlesztőrészletem (kicsit még több is), mint az ugyanolyan devizahiteleseké
mindenki rajtam röhögött az ismerőseim közül
egészen a világválság kitöréséig
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2014.06.26 06:05

@ingyen:


orbánék szépen bevezették a kamattámogatást


kifeledtél egy fontos momentumot..
nagy hiba volt (de nem véletlen), hogy a kamattámogatott lakásokra nem volt limit....ezzel utat nyitva a spekulánsoknak, volt, aki 10-20-30 ilyen lakást is vásárolt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

makkmarci, 2014.06.26 01:19

A kérdés az, hogy a betétesek visszakapják-e a pénzüket!
Mert hát az van kihelyezve a felelős "értelmiségnek"!
Akik olyan okosak, hogy úgy vesznek fel milliókat, hogy lövésük sincs mit írnak alá...
És még büszkék is rá, ahogy elnézem itt a hozzászólásokat! )))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html