Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A 12 lakásos társasház egyik 39 négyzetméteres lakásában a tulajdonos lánya él, aki kedvtelésből nyolc spániel fajtájú kutyát tart ott. A társasház szervezeti és működési szabályzatának a melléklete a házirend, amely kimondja: a közös területeken állat nem tartható, a lakásokban pedig egy kutya és egy macska, vagy két közepes testű kutya, illetve két macska tartható - ezzel kezdődik a Bírósági Határozatok Gyűjteményében megjelent jogeset.

A szóban forgó lakás tulajdonosa, illetve lakója a bírósághoz fordult, sérelmezve az előbbi előírást, amelyet szerintük pont a nyolc kutya ellen hozott a társasház. Az elsőfokú bíróság a társasháznak adott igazat, mivel a társasházi törvény felhatalmazza a közösséget arra, hogy szabályozza a lakások használatát. A házirend nem sértett jogszabályt és érdeksértőnek sem volt mondható.

A tulajdonos és a lakáshasználó fellebbezett és időlegesen nyert is. A másodfokú bíróság úgy értelmezte a társasházi törvényt, hogy a társasház az egyes lakások nem lakás céljára történő használatának tilalmára hozhat szabályokat. Ebbe nem tartozik bele a kutyatartás szabályozása. A házirendre pedig azt mondja ki a törvény, hogy abban csak a lakásokban végzendő építési, szerelési munkák és a zajjal járó egyéb tevékenység lakhatást zavaró szabályait lehet rögzíteni. A kutyatartást nem, tehát érvénytelen a házirend erre vonatkozó része.

A társasház felülvizsgálatot kért a Kúriától és a legfőbb bírói fórum az elsőfokú bíróság ítéletét hagyta jóvá. A másodfokú bíróság rosszul értelmezte a társasházi törvénynek azt a szabályát, hogy a házirendben csak a lakásokban végzendő építési, szerelési munkák és a zajjal járó egyéb tevékenység lakhatást zavaró szabályait lehet rögzíteni. Abban a mindennapi együttélés valamennyi helyzete - így a kutyatartás is - szabályozható.

Idézet a Kúria határozatából:

Városi körülmények között a nagyobb számú háziállat tartása tipikusan nem tartozik hozzá a magánlakás használatához, de a szükségesség, arányosság elvét általában nem sérti egy vagy két egyed tartása. Az ezen túllépő állattartási tevékenység azonban meghaladja a tulajdonostársak tűrési kötelezettségét, ezért dönthetnek úgy, hogy nagyobb számú egyed tartása nem fér össze a lakás célú használattal, olyan konfliktusok lehetőségét hordozza, melyet nem kívánnak felvállalni.