Kutyája van? Erre figyeljen!

A kutyák állandó láncon tartását már most is jogszabály tiltja, 2016-tól azonban már a tartós megkötést is tiltja majd egy rendelkezés. A NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi igazgatóhelyettese az InfoRádióban elmondta: az Állatvédelmi Hatóság feladata lesz a jövőben is, hogy állattartási szabályok betartását ellenőrizze.
Inforádió, 2015. július 4. szombat, 19:48
Fotó: Reuters

2012-ben jelentősen változtak azok az állatvédelmi előírások, amelyek a kutyatartásra vonatkoznak. Pallós László példaként említette a kutyák kötelező mikrochipes megjelölését. Hozzátette: 2013. január elsejét követően már valamennyi négy hónapos életkort betöltött ebet csak úgy lehet tartani, ha azt egyedileg mikrochippel megjelölték. Ezeknek a kutyáknak az adatai egy állami ebadatbázisba kerülnek. "Örömmel mondhatom, hogy már másfél millió kutyába került egyedi jelölés. Vagyis, ha elvesznek, akkor nagyon hamar visszakerülhetnek az aggódó gazdikhoz"- fogalmazott a NÉBIH igazgatóhelyettese.

Szintén a kutyatartással voltak kapcsolatosak azok a változások, amelyek a minimális férőhelyeket megadták, "gyakorlatilag a különböző méretű kutyák esetében, egy bizonyos férőhely minimumot ad meg a jogszabály, amely szükséges ahhoz, hogy tartósan a kutyát azon a helyen lehessen tartani".

Pallós László hozzátette: változott annak a szabályozása is, hogy egy ebet, milyen módon lehet veszélyessé minősíteni, az eb egyedi viselkedése az, amely alapján kezdeményezhetik azt, hogy őt veszélyessé minősítse a hatóság.

"Változott ezen túlmenően az állatvédelmi bírság is, hiszen nagyon sokáig volt hatályban egy korábbi jogszabály, amelyet korszerűsíteni kellett. Az állatvédelmi bírság kiszabásakor, egy alapösszeggel számol a hatóság, ami 15 ezer forint, és az eset súlyosságától, az elkövető személyétől, a cselekmény súlyától, ismétlődésétől függően, ezt különböző szorzókkal sokszorozza meg hatóság."

Az állandó láncon tartást eddig is tiltotta a jogszabály. Pallós László azonban felhívta a figyelmet, hogy 2016-tól ez kikötés tovább szigorodik, már a tartós láncon tartást is kerülendőnek írja le a jogszabály, tehát mindenképpen meg kell oldaniuk a kutyatartóknak, hogy csak a szükséges, legrövidebb ideig legyen láncon a kutya.

Az Állatvédelmi Hatóság feladata lesz a jövőben is, hogy állattartási szabályok betartását ellenőrizze, de adott esetben a jegyző, illetve az Állat-egészségügyi Szolgálat munkatársa is végezhet ilyen tevékenységet.

"Az ellenőrök általában bejelentésre dolgoznak, de nyilván ha más módon tudomást szereznek nem megfelelő állattartásról, akkor azt mindenképpen kivizsgálják" - tájékoztatott a NÉBIH Állat-egészségügyi és Állatvédelmi igazgatóhelyettese.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Pluralista, 2015.07.04 22:14

Tessék mondani, és plazmatévét mikor kell venni a kutyaólakba?

Egyáltalán, a degradáló, rasszista "kutya" nevet mikor tiltják be, és vezetik be a polkorrekt "eb kissebség" elnevezést?

Mikor lesz jogosult az "eb kissebbség" az átlagér kétszeresét meghaladó segilyre kizárólag a megcsinált kutyakölkök, ja bocsánat felelős példamutató kisebbségi eb-családban született állampolgárok (nem kis) száma után?

Orbán, vagy a mindenkori ügyeletes nemzeti KISZ-titkár-bohóc mikor minősiti az eb-kisebbséget rejtett tartaléknak, miklor ad nekik választójogot, mégpedig a megcsinált (ja bocsánat felelősen tervezett kisebbségi állampolgár családba szült) ebkölkök után arányosan? 10 kölök 10 szavazat, ugye emlékszünk Orbán tervére?

Hegedűs Zsuzsa, Féreg Zsuzsa, Tamás Gáspár, Heller Ágnes meg a többi reptoid mikor kezdenek el őrjöngeni hogy a rasszista magyar/fehér ember elnyomja, kizsákmányolja szeginy becsületes jóravaló ebeket, mikor kezdik el a magyar/fehér ember ellen uszitani őket, a bíróságok mikor mondják ki minden kutyatámadásnál hogy azt a rasszista magyar/fehér ember provokálta, ezzel is tovább uszitva a gyilkolásra szeginy kizsákmányolt eb-kisebbsiget?

Mikor?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html