Lakóingatlan esetén maximum 0,5 százalék lesz az ingatlanadó

A jelenleg is létező, a helyi, illetve kerületi önkormányzatok által bevezethető építmény- és telekadó alapjának és mértékének módosításával gyakorlatilag új, piaci érték (illetve ahhoz közelítő) alapú általános ingatlanadó kerülne bevezetésre 2009-től - idézi a Deloitte elemzését az MTI.
NAPI Online, 2007. szeptember 16. vasárnap, 12:04
Fotó:

Az építmény- és telekadó alapja az ingatlan számított területe vagy korrigált forgalmi értéke helyett az ingatlannak a törvényben lefektetett módszerrel meghatározott számított értéke lesz. A javasolt módszer szerint a törvény megyénként és azon belül település-típusonként - a fővárosban kerületenként - rögzíti az egyes ingatlanfajták típusingatlanainak négyzetméterre vetített forgalmi értékhatárait.

Az adóalap kiszámítása oly módon történik, hogy az önkormányzati adóhatóság az adótárgyat képező ingatlanra irányadó települési, településrészi átlagérték alkalmazásával kiszámítja az ingatlan alapterületére (épület hasznos alapterülete, telek építménnyel le nem fedett része) vetített forgalmi értéket. Az így kalkulált forgalmi értéket ezután bizonyos értékbefolyásoló fizikai jellemzők (például az épület kora, falazata, komfortfokozata, fűtési módja, szobái száma, többlakásos lakóépületnél a lakás tájolása, épületen belüli megközelítése) alapján módosítja.

Az adó mértékét az önkormányzat a törvényben meghatározott korláton belül maga határozza meg. A törvény által előírt maximális mérték lakóingatlan (lakás illetve ahhoz tartozó telek) esetén 0,5 százalék, a lakóingatlannak nem minősülő építmény és telek esetén pedig 1,5 százalék.

A tervezett eljárási szabályok szerint az adóköteles ingatlanok tulajdonosai bevallást nyújtanak be az ingatlan adatairól, amely tartalmazza az adóalap megállapításhoz szükséges adatokat (alapterület, ingatlan fajtája, illetve az ingatlan értékmeghatározásnál figyelembe veendő fizikai jellemzők). A bevallások alapján az önkormányzati adóhatóság feldolgozza az adatokat, kiszámítja a számított értéket és a fizetendő adót, majd határozatban közli az ingatlantulajdonossal. Az adó két részletben, az adóév március 15-éig, illetve szeptember 15-éig lesz esedékes

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2007.09.17 09:23

Arra lennék kíváncsi, hogy ki fogja meghatározni hogy mi a piaci érték? Netán az önkormányzattól kijön Juci néni és ha adok neki 10 rugót akkor 1 milkóval kevesebbre értékeli?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2007.09.16 20:07

uram isten!!!!mekkora BAKI!!!egy tizedesvesszovel elneztem a szamokat.a 625 ezer csak 62 ezet ft.vagy nam annyi?szamolja mar ki valaki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

levai jozsef, 2007.09.16 19:52

vegre egy igazi reform.tamogatom az uj adot.az atlag fovarosi lakas kb 25 millio?ha csak a maximum ado felet kell fizetni(0.25%)akkor az eves ado nem lesz tobb evi 625 ezet ft-nal.tehat az atlag fovarosi csak 625 ezret fog fizetni.picivel tobb mint havi 50ezer ft.kibirhato.
remelem a nyugdijasoknak is kell fizetni!!!!!!
en mar alig varom,vegre egy igazi reform.szerintem egyebkent a tervezet tobbszor valtozni fog es lehet,hogy be sem vezetik.ezek a felroppentett kiszivarogtatasok mindig valamilyen celt szolgalnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html